Denne skal revolusjonere kjøleren

Denne skal revolusjonere luftkjøleren

Kan trolig bli arvtageren til varmerørene.

Hvis du spoler 10-15 år tilbake i tid fantes ikke luftkjølere basert på varmerør, de enhetene som er en utbredt standard i dag. Dette er tiden da vannkjøling og fasekjøling virkelig var hete poteter i langs gata, gulltiden for mange her på huset.

Intel og AMD benytter riktig nok denne typen kjølere enda, der hele enheten egentlig er et massivt stykke metall. De er imidlertid ikke spesielt effektive, og de lager mer lyd enn nødvendig.

Solid kjøler til venstre, varmerør til høyre
Massiv kjøler til venstre, varmerør til høyre

Når varmerørene kom på banen revolusjonerte det måten vi kunne kjøle våre skjøre prosessorer på. Temperaturene sank dramatisk, og støynivået ble betraktelig bedre.

Jeff Koplow sammen med den nye kjøleren
Jeff Koplow sammen med den nye kjøleren. Klikk for større versjon.

Nå har en glup forsker, Jeff Koplow, ved Sandia National Laboratories kokt sammen noe som kan være minst like spennende som den første luftkjøleren basert på varmerør.

Metallet roterer

Uansett om kjøleren din har varmerør eller er en massiv blokk, så vil luften i en eller grad være stasjonær rundt kjølefinnene. Den sitter rett og slett fast i metallet. Viften du gjerne monterer på skal dytte dette vekk, med det vil alltid være noe som fortsatt holder fast.

Den nye kjøleren som nå er utviklet er noe helt annet. En massiv metallplate er i direkte kontakt med prosessoren. På den sitter det metallfinner som er formet som en typisk radial-vifte.

Finnene er en uavhengig enhet, festet på en børsteløs motor. Denne enehten sitter bare 0,0254 mm over metallplaten, så varmen flyter over dette gapet mer eller mindre direkte.

Metallfinnene roterer, og dytter dermed varmen vekk langt mer effektivt enn tidligere. Sentrifugalkraften slynger rett og slett luften som normalt fester seg til kjølefinnene vekk. Den samme kraften presser også den roterende delen av kjøleren helt ned til metallplaten.

Klikk for større versjon
Klikk for større versjon

– Gir et veldig lavt støynivå

Denne kjøleren skal ikke bare gi deg lavere temperaturer, men den skal også senke energien som trengs for å kjøle prosessorer, betraktelig . Her er det store datasentre som vil få det største utslaget.

For oss normale forbrukere er det imidlertid støynivået som frister. Den roterende strukturen kutter igjennom luften med gode aerodynamiske egenskaper. Det sørger for at kjøleren kan jobbe med et veldig lavt støynivå, av den behagelige typen.

Når en slik kjøler vil komme på markedet og bli tilgjengelig for folk flest er foreløpig noe uklart. Sandia National Laboratories jobber for tiden med å få lisensiert ut teknologien til prosessorprodusenter, slik at den i sin tur kan gjøres kommersiell.

For deg som vil ha mer informasjon om Sandia-kjøleren, finner du en utvidet teknisk oversikt i dette dokumentet (Whitepaper).

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen