Vi prøvde å ikke kommentere menyene, men... (Foto: PCPop via Gizmodo)

Denne mobilen har videokanon

Prosjektører i mobiltelefoner

En prosjektør er en innretning som skyter lysbilder på en flate, ved hjelp av lys, en optisk linse og en bildekilde.
Prosjektørene har de siste årene blitt mindre og mindre, og et av målene har vært å få dem inn i mobiltelefoner. Texas Instruments har ledet an i utviklingen, med sin Pico-prosjektør. Denne har en lengde på 3,8 centimeter.
Det er Texas Instruments løsning som har blitt brukt i den kinesiske prosjektørmobilen
Sterkt lys trenger mye kjøling.
Prosjektøren trenger mye kjøling.

Det har egentlig bare vært et spørsmål om tid før den første kommersielle mobiltelefonen med innebygd videokanon ville dukke opp. Nå ser det ut til at den kinesiske produsenten Cking kan vinne kappløpet.

Selskapet demonstrerte nylig en fungerende mobiltelefon med innebygd prosjektør plassert i toppen. Telefonen har fått Texas Instruments Pico-prosjektør, som første gang ble demonstrert for litt over et år siden.

30 tommer i lommen

Telefonen greier å vise et bilde som er 30 tommer stort, altså like mye som et TV-apparat av grei størrelse. Bildeoppløsningen er på 640 x 480 bildepunkter, noe som er nok til å vise film i rimelig bra kvalitet.

Ser man på designen av telefonen, er det tydelig at varmeutvikling er en av de store utfordringene mobilprodusentene står overfor. Ckings prosjektørtelefon har fått kjøleriller rundt hele prosjektørmodulen, slik at den skal få mest mulig luft.

Velkjente menyer?

Ser man bort fra prosjektørspesifikasjonene, eksisterer det foreløpig lite informasjon om telefonen. Ut fra bildene ser det imidlertid ut som om Cking har vært tydelig inspirert av Apple når de har laget grensesnittet.

Telefonen skal såvidt vi kan forstå være aktuell for masseproduksjon. Mindre sikkert er det om den noengang skal selges utenfor Asia.

Det er likevel ingen grunn til å være pessimistisk. Blant annet skal Sony Ericsson ha sendt inn en patentsøknad på programvare som justerer prosjektørbilder. Og vi vet jo at den svensk-japanske produsenten ikke driver med hjemmekino.

(Kilder: PCPop, Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen