Test

Denne jule-appen skal du styre unna

“En julefortelling” er en iPhone-applikasjon fra norske Jetmobile. Produktet finnes på iTunes, og kan kjøpes for 35 kroner.

Men kast ikke bort pengene på dette. Vi har testet tjenesten, og vi er ikke bare skuffet - vi er dypt indignert på vegne av alle barn, og voksne for den sakens skyld, som utsettes for dette rasket.

Svikter
For julefortellingen om trillingene Nanna, Nelly og Nina svikter på alle plan. En ting er at selve historien er tynn – det er ikke vår jobb å være litteraturkritikere. Men det svikter også teknisk.

Når du starter applikasjonen dukker det opp et bilde av en nisse og tre dukkejenter i nissedrakter, og du får høre noen juletoner som skal sette deg i den rette julestemningen. Så langt er alt vel. Så starter vi programmet ved å trykke på knappen “Les”, og historiefortellingen tar til.

Det handler om disse tre dukkelignende trillingene med navn på bokstavrim. Disney har Ole, Dole og Doffen og Hetti, Letti og Netti, mens denne julefortellingen har Nanna, Nelly og Nina. Det er greit nok det også.

Forbudt skap
De tre ungene tar seg en tur i det forbudte skapet, og har du ikke allerede gjettet det, så er det altså en hemmelig verden på den andre siden av skapet. Nå er det riktig nok ikke Narnia de kommer til, men de bygger snømann som de pynter med en stor flosshatt og gulrotnese. Siden møter de nissen, og får med seg magiske julegaver hjem.

Det var kortversjonen av eventyret, men historien i lydboka “Julefortelling” er heller ikke så mye lenger. Mens historien leses kan du se bilder av de tre barna på mobilskjermen. Barna er datagenererte dukke-karakterer, mens nissen er tegnet med en helt annen teknikk. Du ser det på artikkelbildet. Her kan du også se at reinsdyra ikke har landet helt, og at jenta fremst på bildet kaster skygge i feil retning i forhold til snølykt og månelys. Det hele bærer preg av å være slurvete utført.

Her er de viktigste grunnene til at du ikke bør kaste bort tid og penger på denne jule-appen:
  • Historiefortelleren snakker uten dynamikk i stemmen og klarer ikke å gjøre fortellingen spennende
  • Lyden er spilt inn på utstyr som ikke holder mål. Her er ikke brukt noen "pop-killer" for å ta bort ulyden ved uttale av p og b-lyder, og oppleseren høres ut som om hun er tett i nesen.
  • Applikasjonen holder ikke telefonen våken. Når vi har hørt på historien i ca. ett minutt, blir skjermen svart, og lyden forsvinner. Da må vi vekke telefonen og åpne skjermlåsen for at historien skal fortsette. Slik fortsetter det. Hvert minutt må vi vekke telefonen opp igjen.
  • Starter du applikasjonen før julemusikken er ferdig å spille, så fortsetter den ut i historien og drukner lyden fra oppleseren.
  • Du kan pause historien, men du kan ikke hoppe fremover eller bakover.
  • Om noen ringer inn under avspilling av historien, så må du starte helt på nytt.
  • Når historien er over kommer du til en side der du får tilbud om å sende julekort som MMS. Men det kan du ikke. Trykker du på tasten for å sende julekort sendes du rett til iTunes der du kan kjøpe et annet program som antakelig lar deg sende slike julekort.

Det eneste som holder mål ved denne applikasjonen er betalingsløsningen. Den sørger effektivt for at du blir 35 kroner fattigere.

Vi leter febrilsk etter den blanke siden på terningen, men finner den ikke. Dermed ender vi på terningkast 1.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen