Denne har over 70 megapiksler

Men det spørs om du finner den i ditt neste kamera.

Det belgiske firmaet CMOSIS annonserer at de har en ny CMOS-brikke på gang med en ganske ekstrem oppløsning. Over 70 megapiksler skal den kunne stille med, nærmere bestemt 10 000 x 7 096 piksler, og med en pixel pitch på 3.1µm x 3.1µm blir brikkens totale størrelse litt under fullformat, men større enn Canons APS-H-brikke med en cropfaktor på 1.3x.

Brikken, som heter CHR70M, er først og fremst tiltenkt industriell bruk, så det spørs om den noensinne finner veien til et kamera, men det er mange teknologiske nyvinninger som starter livet med helt andre bruksområder enn de senere får, så vi kan ikke utelukke det.

For å få til den ekstreme oppløsningen er pikslene på bildebrikken koblet sammen i par, slik at to og to piksler har felles avlesning, som så går videre i åtte analoge kanaler på 30 MHz hver. Maks opptakshastighet er oppgitt til 3 bilder per sekund i full oppløsning, så det er mye data som genereres av denne brikken.

CMOSIS melder også at brikken skal ha et innebygget cropmodus, slik at man kan velge å benytte bare en del av brikken i et "vindu" som kan flyttes rundt på brikken slik man selv ønsker. Dette vil naturligvis gi mindre enn maksimal oppløsning, men til gjengjeld vil det gi mulighet for økt opptakshastighet.

CMOSIS er en liten aktør på markedet, med kun 35 ansatte. Firmaet ble startet i 2007, så de er ikke direkte gamle og veletablerte heller, men med denne brikken viser de at de ikke akkurat sakker akterut av den grunn.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen