Denne går på vind

I fjor annonserte Ericsson sin nye satsing på mobilmastene Tower Tube, som skal være miljøvennlige mobilmaster som i tillegg er mer delikate å se på enn dagens skjemmende klosser med en antennejungel på toppen.

Nå har Ericsson videreutviklet Tower Tube til å drives av vindkraft. Vindkraftsystemet er utviklet av Universitetet i Uppsala.

På toppen av masten er det plassert fireblads vindturbin rundt selve masten, i stedet for å plassere de på en egen aksel. Dette gjør produksjons- og driftskostnadene lavere, blant annet ved at masten får minimalt med påkjenning, og gjør at rotasjonen ikke lager så mye lyd som i den tradisjonelle løsningen.

Avlaster strømnettet

En slik løsning kan brukes ved siden av vanlig nettstrøm, slik at den innebygde generatoren avlaster strømnettet når det blåser. Alternativt kan energien som genereres lagres i et batteri, slik at mobilmasten er helt uavhengig av nettstrøm, noe som kan gjøre det enklere å plassere basestasjonen.

Siden kraftproduksjon ikke er helt miljøvennlig, enten på grunn av direkte forurensing eller indirekte gjennom materialproduksjon og skjemming av naturen, kan det være et aktuelt miljøhensyn å la mobilmastene generere sin egen energi på denne måten.

Miljøvennlig på flere måter

Tower Tube-mastene fra Ericsson er miljøvennlige på flere måter. Mastene er laget i betong i stedet for stål, noe som gjør de lettere og mer miljøvennlig å produsere og frakte.

Basestasjonen er plassert i toppen av tårnet i stedet for ved foten av masten, slik at man slipper effekttapet i en høyspentledning som går gjennom masten, så vel som at man slipper å bruke energi på å kjøle ned masten. Den blir nemlig naturlig nedkjølt av vinden og temperaturen i omgivelsene.

Alt i alt bruker Tower Tube 40 prosent mindre energi enn tradisjonelle mobilmaster.

De nye basestasjonene med innebygget vindkraftverk har blitt testet utenfor Uppsala med et godt resultat, men det gjenstår mer utprøving av konstruksjonen før mobilmastene kan selges til de operatørene som måtte velge å være miljøvennlige.

Les mer om Tower Tube på Ericssons nettsider »

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen