Denne YouTube-videoen fikk regissøren arrestert
(Bilde: YouTube)

Denne YouTube-videoen fikk regissøren arrestert

En fare for rikets sikkerhet, ifølge tiltalen.

Som vi har rapportert tidligere er det mange land i verden hvor Internett-friheten har trange kår. Dette gjelder ikke minst De Forente Arabiske Emirater, hvor en utenlandsk mann nå har blitt kastet i fengsel for det mange vil anse som et relativt uskyldig påfunn.

En 29-årig amerikansk statsborger ved navn Shez Cassim, som har bodd og jobbet i De Forente Arabiske Emirater siden 2006, lagde nemlig en humoristisk YouTube-video som på ingen måte falt i smak hos myndighetene i landet. Det skriver CNN.

Gjorde narr av tenåringer

Videoen det er snakk om er en 19 minutter lang film som gjør narr av et miljø av tenåringer i byen Dubai, som er tungt influerte av vestlig hip-hop-kultur og kjent for å late som om de er tøffere enn de egentlig er.

Dette sprellet var visstnok langt over streken, og i april i år ble Cassim arrestert og satt i fengsel, hvor han altså har sittet siden. Saken skal opp til høring den 16. desember.

Tiltalen er at han har «satt rikets sikkerhet i fare» ved å lage videoen, men ifølge familien til Cassim har myndighetene ikke sagt noenting om hva det er ved videoen som har dannet grunnlaget for en slik tiltale. De ville heller ikke svare på spørsmål da CNN kontaktet dem.

Vedtok nye lover

De Forente Arbaiske Emirater har visstnok nylig vedtatt nye lover som skal regulere Internett-aktivitet, og det skal være disse lovene Cassim nå har brutt. Ifølge familien ble lovene imidlertid vedtatt etter at videoen ble publisert, noe som i så fall vitner om en noe snodig rettspraksis.

Hendelsen er imidlertid ikke overraskende. Som Reportere uten grenser meldte i sin «Enemies of the Internet»-rapport i fjor er De Forente Arabiske Emirater blant landene som har skjerpet kontrollen kraftig over kommunikasjon og informasjon på grunn av den spente situasjonen i Midtøsten.

Videoen til Shez Cassim kan du se under.

Noen mener Internett-sensur er på vei ut:
Google-sjefen tror den kan forsvinne innen ti år »

(Kilde: CNN)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen