Denne Wi-Fi-løsningen lar deg «stjele» båndbredde fra naboen
(Bilde: Telefonica)

Denne Wi-Fi-løsningen lar deg «stjele» båndbredde fra naboen

Snedig, spansk konsept kan gjøre tregt nett en saga blott.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med all den informasjonen som nå sendes over nettet er båndbredde alltid en faktor som forbrukere må forholde seg til, og som det ofte kreves mye av, for eksempel til strømmetjenester og lignende.

Nå kan nettstedet Ars Technica melde om et interessant konsept fra en gruppe spanske forskere, som i prinsippet har potensial til å eliminere de fleste båndbredde-bekymringene man måtte ha under både de tunge og lette Internett-øktene hjemme.

Del på godene

Det er Telefonica som har kommet opp med den nye løsningen, som de har kalt BeWiFi. BeWiFi innebærer rett og slett å «låne» ledig kapasitet fra nærliggende, trådløse nettverk på en slik måte at brukerens båndbredde-behov alltid blir ivaretatt, og gjerne mer til.

Tanken bak konseptet er at ingen enkeltpersoner bruker eller belaster nettlinjen sin like mye hele tiden, noe som gjør det mulig å «resirkulere» den ubrukte båndbredden for å gjøre den tilgjengelig for dem som har behov for den.

Rent teknisk består opplegget av spesialutviklede rutere og programvare som «samler» all båndbredden innenfor et begrenset geografisk område, for eksempel et tettbebygget nabolag, for deretter å fordele den ut igjen etter behovene til de ulike brukerne.

Dette systemet vil ifølge utviklerne ikke bare nærmest sikre en tilstrekkelig båndbredde for alle de tilknyttede brukerne; det vil også kunne føre til at folk tidvis får betraktelig mer båndbredde enn det de har betalt for, og det vil også kunne kompensere for eventuelle brudd i nettilkoblingen til enkeltbrukere.

Gode testresultater

Rent teoretisk kan det selvsagt også føre til at noen brukere vil kunne oppleve en reduksjon i båndbredden under det de har betalt for, men ifølge forskerne sørger visstnok systemet for at dette ikke skal skje. Ideelt sett skal båndbredden som hver enkelt mottar være omtrent proporsjonal med den de selv bidrar med til BeWiFi-nettverket.

BeWiFi er altså ennå under utvikling, men Telefonica har allerede testet ut systemet på over 1000 prøvekaniner i det nordlige Barcelona, og resultatene skal ha vært meget oppmuntrende.

Det er ennå uvisst når konseptet eventuelt blir kommersielt tilgjengelig. For mer informasjon kan du gå til BeWiFi-hjemmesiden, og se også presentasjonsvideoen under.

I mellomtiden gjøres det også fremskritt innen fiberteknologi: Superrask fiberlinje ble nylig testet i Storbritannia »

(Kilde: Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen