Toppmodeller fra  Apple, Samsung og HTC klarer ikke å måle seg med Sonys Xperia P LT22i.
Teknofil
Toppmodeller fra Apple, Samsung og HTC klarer ikke å måle seg med Sonys Xperia P LT22i. (Bilde: Montasje: Sony, Apple, Samsung)

Denne vant antenne-testen

Verken Apple eller Samsung klarte å hamle opp med Sonys mobil.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Smarttelefoner har dårligere antenner enn vanlige mobiler. Dette hevdes av både forskere og mobiloperatører, og oppgis som årsak til at mange opplever at mobildekningen er blitt dårligere i enkelte områder.

Nå har det danske magasinet Tænk, utgitt av det danske Forbrugerrådet, testet 228 mobiltelefoner på markedet. Sende- og mottaksstyrken er målt i frekvensbåndet 900 MHz. GSM-frekvensen 900 MHz har lang rekkevidde, og er ofte de eneste frekvensene som er bygget ut hvis du befinner deg utenfor de store byene.

Alle moderne mobiltelefoner støtter flere frekvenser enn 900 MHz. Den danske testen har imidlertid valgt å fokusere på denne siden den ofte er siste livlinje i grisgrendte strøk.

Store forskjeller

Blant de 228 testede mobiltelefonene varierte antennekvaliteten fra 32 til 80 prosent. Ikke overraskende kommer gamle Nokia-modeller godt ut i testen, mens toppmodellen Nokia Lumia 920 scorer middels.

De fleste av dagens toppmodeller havner et stykke ned på lista, i kategorien Middels. Unntakene er Sony Xperia S og Sony Xperia P, som scorer svært godt, mens HTC One S havner helt nederst på lista med 31 prosent antennekvalitet.

Ber EU merke telefonene

Nordiske telemyndigheter har nå bedt EU om å vedta merking av antennekvaliteten på mobiltelefoner, for å bevisstgjøre forbrukerne på signalkvalitet. Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet ser for seg et lignende merkesystem som på vaskemaskiner, der man gir de beste karakteren A og de dårligste F.

Alle de åtte teleregulatørene i Norden og Baltikum mener signalkvaliteten utgjør en betydelig utfordring for forbrukerne, og at det i dag er uråd for folk flest å vite hvor gode mobiltelefonene er på dette området.

Under får du en forkortet liste over hvordan dagens toppmodeller i det norske markedet gjorde det i antennetesten. Vil du lese hele lista, kan du gjøre det her.

Slik gjorde toppmobilene det i antenne-testen
Telefon Antennekvalitet i % Karakter
Sony Xperia P LT22i 80 God
Sony Xperia S LT26i 73 God
Motorola Razr XT910 73 God
LG Optimus 7 70 God
Nokia Lumia 710 68 God
HTC Desire X 63 God
Samsung Galaxy Nexus 62 God
Apple iPhone 4S 62 God
LG Optimus 4x HD P880 59 Middels
Nokia Lumia 920 58 Middels
Samsung Galaxy S II 56 Middels
Samsung Galaxy Note 55 Middels
Apple iPhone 5 54 Middels
HTC One X+ 51 Middels
Samsung Galaxy S III 51 Middels
HTC One S 32 Under middels

Les mer: Er dekningskartene for dårlige? >>

(Kilde: Tænk)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen