Denne tjenesten lar deg studere Mars i stor detalj
(Bilde: NASA)

Denne tjenesten lar deg studere Mars i stor detalj

NASA har lansert omfattende, interaktivt verktøy som lar deg utforske den røde planeten.

Når det gjelder nyheter fra NASA er det nok den nylige ankomsten til den fjerne dvergplaneten Pluto som har fått mest oppmerksomhet den siste tiden. I et nytt fremstøt retter NASA imidlertid igjen oppmerksomheten mot planeten i Jordens umiddelbare nabolag, nemlig Mars.

På sine hjemmesider melder nemlig det amerikanske romfartsbyrået at de har lansert et nytt, spennende verktøy som lar deg utforske Mars på en helt ny måte, og i stor detalj.

Bygget av 50 år med data

Det nye verktøyet heter «Mars Trek» og er en Google Earth-lignende, interaktiv tjeneste som NASA har lansert for å markere at det nå er tre år siden kjøretøyet Curiosity landet på den røde planeten.

Mye av bildematerialet er hentet inn av Mars-roveren Curiosity, som også har fått sitt eget utforskningsverktøy.
Mye av bildematerialet er hentet inn av Mars-roveren Curiosity, som også har fått sitt eget utforskningsverktøy. Foto: NASA

Mars Trek-tjenesten er satt sammen av alle dataene som er hentet inn om Mars gjennom de siste 50 årene, som inkluderer både detaljerte bilder, navn på områder og kratere, samt informasjon om forholdene på planeten som er samlet inn ved hjelp av instrumenter.

Informasjonen om planeten kan hentes frem i form av ulike lag med data, omtrent som i Google Earth, og du kan manøvere fritt omkring på planeten ved å bruke musen til å flytte bildet rundt, og til å zoome inn og ut.

Brukes av NASA selv

Du kan også velge mellom et flatt, todimensjonalt bilde av planeten og en tredimensjonal globe du kan rotere rundt. artet har dessuten målestokk, slik at du for eksempel enkelt kan få rede på hvor stort et krater er, eller hvor stor avstanden mellom de ulike områdene er.

Tjenesten er så informativ at NASA faktisk selv bruker den, blant annet til å lete etter et passende område til å lande den kommende arvtakeren til Curiosity-roboten, som skal sendes opp til Mars i år 2020. Mars Trek brukes altså direkte i nettleseren og om er er klar for å utforske planetene finner du den på denne siden.

Om du er mer interessert i Mars-roveren Curiosity har NASA for øvrig også lansert et annet interaktivt verktøy kalt «Experience Curiosity», hvor du kan «styre» kameraene til maskinen og de ulike delene for å få et innblikk i hvordan den fungerer.

NASA gjør stadig nye oppdagelser: Nå har de funnet en ny planet som kan inneholde liv »

(Via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen