Denne timelapse-videoen er laget i 10K-oppløsning
(Bilde: Joe Capra/Vimeo)

Denne timelapse-videoen er laget i 10K-oppløsning

Fotograf bragte høyoppløst timelapse til et nytt nivå.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes mange kreative tilnærminger til timelapse-fotografering, som for eksempel å filme Jorden fra verdensrommetfange opp uvanlige værfenomener eller planlegge i åresvis for å fange unike begivenheter. Ekstra høy oppløsning er en annen tilnærming som kan gi unike inntrykk, slik som den naturskjønne, norske 4K-timelapsen.

4K-oppløsning blir imidlertid småtteri sammenlignet med den nye videoen som nettstedet Gizmodo nå har gravd frem. En fotograf ved navn Joe Capra har nemlig laget et timelapse-verk som er satt sammen av bilder i intet mindre enn 10K-oppløsning.

80 megapiksler

Videoen består av fem forskjellige omgivelser fra den brasilianske storbyen Rio De Janeiro. Stedene er fotografert i 80 megapiksler, som tilsvarer en oppløsning på solide 10 328 x 7760 piksler. Capra brukte et kamera av typen PhaseOne IQ180 til oppgaven.

Dessverre får man naturlig nok ikke anledning til å oppleve den ekstreme oppløsningen i all sin prakt på skjermen, men fotografen har vært så elskverdig å gjøre noen grep for å gi oss innsikt i detaljrikdommen likevel. Hver sekvens i timelapse-videon starter med bildet i full størrelse skalert til et vanlig HD-bilde på 1920 x 1080 piksler.

Nær RAW-format

Deretter skaleres bildet til 50 prosent størrelse. Det betyr altså at vi kommer langt nærmere motivet, som fremdeles er knivskarpt. Til slutt zoomes det inn 100 prosent, noe som avslører et vanvittig detaljnivå i bildet. Bildene omfatter både tettbebygde boligfelt og strandområder med biler og båter som fyker forbi.

Fotografen forklarer selv at han forsøkte å holde seg så nær RAW-formatet som mulig i arbeidet, noe som innebærer at man kan legge merke til noe bildestøy og manuelle endringer i eksponeringen som fotografen foretok underveis. Videoen kan ses under, og ikke overraskende anbefaler fotografen at du ser den med full skjerm og full HD-oppløsning.

Her er en annen imponerende timelspase-video: Nordmann brukte hele tre år på fange dette øyeblikket »

10328x7760 - A 10K Timelapse Demo from SCIENTIFANTASTIC on Vimeo.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen