Ultrahaptics-apparatet sender ut ultralydbølger osm kan kjennes fysisk med hendene.
Ultrahaptics-apparatet sender ut ultralydbølger osm kan kjennes fysisk med hendene. (Bilde: Ultrahaptics)

Denne teknologien lar deg ta og føle på virtuelle objekter i løse luften

Les hvordan det er mulig.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste foretrekker nok fremdeles det tradisjonelle mus/tastatur-systemet til å kommunisere med datamaskiner, men ikke desto mindre eksperimenteres det iherdig med alternative former for grensesnitt. Nå rapporterer nyhetsbyrået Reuters om en snedig teknologi som lar deg «kjenne» virtuelle objekter i løse luften.

Det er det britiske selskapet Ultrahaptics som står bak den nye teknologien, som allerede har vært under utvikling i flere år. Stikkordet for Ultrahaptics' kreative tilnærming til interaksjon er lydbølger.

Lavfrekvent ultralyd

Teknologien fungerer i korte trekk ved å sende fokuserte, lavfrekvente ultralydbølger som danner følbare «punkter» i luften, som tilsvarer formene til spesifikke, virtuelle objekter. Lydbølgene gjennom en gjennomsiktig, interaktiv skjerm fra såkalte piezoelektriske høyttalere, som også brukes innen blant annet medisin.

Teknologien lar deg kjenne på virtuelle, tredimensjonale objekter.
Teknologien lar deg kjenne på virtuelle, tredimensjonale objekter. Foto: Ultrahaptics

Disse lydbølgene sendes ut i bestemte mønstre og konsentreres i såkalte akustiske felt, og ved å justere frekvensen til bølgene kan systemet gi brukeren ulike type taktil tilbakemelding til brukeren. Idéen bak konseptet er å ta det neste skrittet innen berøringsløs sensorteknologi.

Etter hvert som slik teknologi blir mer og mer vanlig i fremtiden, mener Ultrahaptics at det vil melde seg et behov for taktil, fysisk tilbakemelding som gir en mer presis og realistisk interaksjon enn om man kun baserer seg på optiske sensorer alene.

Kan få mange bruksområder

I en demonstrasjonsvideo viser selskapet hvordan man for eksempel kan bruke teknologien til å stille inn temperaturen på en stekeplate, eller til å foreta ulike innstillinger på dashbordet i bilen mens kan kjører. 

I tillegg kan teknologien selvsagt også få spennende bruksområder innen for eksempel virtuell virkelighet, og Ultrahaptics ser også for seg at løsningen kan legge til rette for hologrammer som man kan ta og føle på. Selv om teknologien har vært under utvikling i lang er den imidlertid ennå på det eksperimentelle prototypestadiet, så det er ennå uvisst når og hvordan vi får se den i aksjon.

Under kan du se en kjapp filmsnutt av folk som tester teknologien. Mer informasjon finner du hos Ultrahaptics.

Ultrahaptics' løsning kan bli en spennende følgesvenn til hologram-teknologien: Nå har forskere klart å lage «ekte» hologrammer »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen