ForcePhone kan gjøre alle mobiler trykkfølsomme ved å kun bruke teknologien som mobiler allerede kommer med.
ForcePhone kan gjøre alle mobiler trykkfølsomme ved å kun bruke teknologien som mobiler allerede kommer med. (Bilde: University of Michigan)

Ny teknologi kan gjøre din gamle mobilskjerm trykk-følsom

For alle som er misunnelige på Apples «3D Touch».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ulike varianter av de trykkfølsomme mobilskjermene har begynt å dukke opp, men fremdeles er det hovedsakelig de nye iPhone-modellene som byr på teknologien i form av såkalt «3D Touch». Nå har det dukket opp en løsning som kan legge til rette for at «alle» mobiler kan bli trykkfølsomme.

Som nettstedet TechCrunch melder har forskere ved University of Michigan i USA utviklet en teknologi som innebærer å bruke ultralyd til å registrere hvor hardt man trykker. Løsningen har fått navnet «ForcePhone».

Bruker kun mikrofonen og høyttaleren

Konseptet fungerer ved at høyttaleren på mobilen først sender ut lyd i et frekvensområde som ikke kan høres av mennesker, nærmere bestemt over 18 kHz.

I denne appen brukes teknologien til å bevege en ball ved å trykke på skjermen med ulik kraft.
I denne appen brukes teknologien til å bevege en ball ved å trykke på skjermen med ulik kraft. Foto: University of Michigan

Denne lyden fanges opp av mikrofonen i form av små vibrasjoner som forplanter seg gjennom mobilen, og når brukeren trykker på skjermen manipuleres egenskapene til disse vibrasjonene. 

Ved hjelp av spesialutviklet programvare kan denne manipuleringen så konverteres til kommandoer à la de som trykkfølsomme skjermer opererer med. På denne måten skal det altså bli mulig å integrere en form for 3D Touch i mobiler uten å måtte bygge teknologien inn i selve skjermene.

Inspirert av Batman

Du trenger for øvrig ikke å kun bruke selve skjermen. Meningen med ForcePhone-teknologien er at du også skal kunne «klemme» på selve mobilen for å utføre kommandoer.

Interessant nok er løsningen ifølge utviklerne inspirert av en film, nærmere bestemt Batman-filmen «The Dark Knight» fra 2008. I denne filmen bruker Batman høyfrekvente lydsignaler fra alle mobilene i byen til å spore opp Jokeren. 

ForcePhone-løsningen skal offisielt vises frem på MobiSys-konferansen i Singapore, som avholdes fra 27.-29. juni. Det er ennå uvisst når vanlige forbrukere eventuelt vil få glede av den nye teknologien. For mer informasjon kan du sjekke ut videoen under.

ZTEs nye mobil er ikke trykkfølsom, men har ellers solide spesifikasjoner: Axon 7 er i tillegg meget rimelig »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen