Denne tasten kan være datatyvens beste venn

Dingsene du skroter kan være stappfulle av data, selv om du tror du har slettet alt.

Slettefunksjonen på PC-er og mobiltelefoner har aldri fungert helt slik man kanskje skulle tro. For det er nemlig ikke slik at en fil faktisk blir slettet når du trykker på «slett» eller kaster filen i søppelbøtten. Med gammeldagse harddisker slettet man kun filenes oppføring i en tabell. Dataene lå fortsatt på disken til de ble overskrevet. Med nyere flash-lagring som minnekort og SSD-er fungerer «slettetasten» på en kanskje enda mer uventet måte. Det gjør at du burde være litt forsiktig før du pensjonerer en brukt mobiltelefon eller SSD.

Vil du kryptere filene dine? 
Slik kan du låse snokere ute fra dokumentene dine »

Hva skjer når jeg sletter?

Heller ikke på flash-basert lagring slettes de faktiske dataene med en gang. Først slettes referansen til dataene i tabellen som holder oversikt over hva du har lagret. Men, her kommer i tillegg et element av tilfeldighet inn, og en litt rotete vaktmester.

Slettetasten virker IKKE på denne måten.
Slettetasten virker IKKE på denne måten.Foto: Shutterstock

Flash-disker setter nemlig av en del av disken til filoperasjoner som flytting og kopiering, og i tilfelle deler av disken stryker med på grunn av slitasje. Denne delen ligger ikke på noe fast sted, men flyttes rundt. Her kan det ligge data av alle slag, men også data som du har forsøkt å slette.

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen