Sham II er en tanks du neppe har sett maken til tidligere. (Bilde: Russia Today / YouTube)

Denne tanksen styres med PlayStation-kontroll

Opprørerne i Syria går kreativt til verks med hjemmelagd stridsvogn.

Borgerkrigen i Syria raser for fullt, men opprørerne ser ut til å vinne stadig mer fotfeste. Dette gjør de takket være iherdig innsats og en god dose oppfinnsomhet – noe dette påfunnet vitner om.

Dette er Sham II, en hjemmelagd tanks med stålpanser og et PK-maskingevær med 7,62 millimeters kaliber. Og dessuten en PlayStation-håndkontroll for å styre våpenet.

Kameraer og TV-skjermer

Her styrer en opprører våpenet med en PlayStation-kontroll.
Her styrer en opprører våpenet med en PlayStation-kontroll.Foto: Russia Today / YouTube

I krigen mot det militært overlegne Assad-regimet, tyr opprørerne til mildt sagt kreative metoder. Sham II er nettopp et slikt eksempel, der den kjører av gårde på syriske landeveier.

Den unike stridsvognen er lagd av en opprører ved byen Aleppo, som brukte en måned på å konstruere et stålskjelett rundt rammeverket på en vanlig bil.

På utsiden er det montert tre kameraer foran og ett bak, som er koblet til TV-skjermer på innsiden. Maskingeværet styres som nevnt av en håndkontroll, og det hele ser nesten ut som et videospill i videoen nedenfor.

En viss beskyttelse

Prisen på Sham II, som navnet antyder er andre generasjon av det egenproduserte tanksmerket, kom på i underkant av 60 000 kroner. Det er ikke inkludert geværet.

Tanksen er fire meter lang og to meter bred, og panseret består av 2,5 centimeter tykt stål. Dette er ikke nok for å stå imot treff fra ekte stridsvogner eller rakettdrevne granater, men det gir beskyttelse mot mye annet i en krigssituasjon.

Opprørerne gjør seg nå klare til å ta den enestående tanksen i bruk i kampen mot Bashar al-Assad, og det gjenstår å se om kjøretøyet overlever krigen.

Se mer av den hjemmelagde tanksen Sham II på YouTube:


(Kilde: Wired)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen