SuperMHL-kabelen skal kunne vise 8K-materiale med i 120 bilder per sekund.
SuperMHL-kabelen skal kunne vise 8K-materiale med i 120 bilder per sekund. (Bilde: Shutterstock/ Chaikom, MHL Consortium)

Denne superkabelen takler alt

«SuperMHL» gir deg både 8K-oppløsning og 120 bilder i sekundet!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er alle film- og TV-slavers våte drøm, nemlig å få servert et skikkelig høyoppløst og raskt bilde. 

Skjermene er allerede klare, men frem til nå har ingen kabler – kanskje med unntak av DisplayPort 1.3 – hatt særlig mye å stille opp med når det gjelder oppløsning og båndbredde.

Både superoppløst og lynrask

Den nye SuperMHL-kabelen vil imidlertid endre dette. Skal vi tro stiftelsen som står bak kabelen vil SuperMHL støtte opptil 120 bilder i sekundet servert i 8K-oppløsning med intet mindre enn 36-bits fargedybde.

Videre skal kabelen ha såpass god båndbredde at støtte for den varslede ankomsten til HDR-teknologien, som gjengir både lyse og mørke partier i samme bilde på en naturlig måte, vil være en smal sak.

SuperMHL-kabelen kan dessuten overføre lyd i det nye Dolby Atmos-formatet (Ekstra) samt DTS-UHD.

Dagens MHL-kabel brukes for det meste til å koble telefoner og nettbrett til TV-apparater eller monitorer. Det kan selvsagt den nye SuperMHL-kabelen også, men på sikt er det god mulig at både den svært utbredte men underlegne HDMI-kabelen, samt DisplayPort-kabelen vil bli overflødige.

Flere versjoner av SuperMHL-kabelen blir tilgjengelig.
Flere versjoner av SuperMHL-kabelen blir tilgjengelig. Foto: MHL Consortium

Kabelen vil komme i flere varianter, med innebygget overgang fra enten MicroUSB eller USB Type-C.

Samtidig leverer SuperMHL hele 40 watt, noe som betyr at du kan lade enhetene dine mens du spiller av innhold fra dem uten å koble til ekstra strøm – noe som måtte til i tidligere versjoner.

Overflødig, foreløpig

Mens de fleste film- og TV-sendinger i dag sendes med en bildeflyt på knappe 24 bilder i sekundet har i alle fall enkelte filmer, som Hobbiten vist at 48 bilder i sekundet er noe filmbransjen begynner å få øynene opp for. Vi må nok vente enda en stund på at dette blir normen for filmproduksjon, og enda lenger før noen prøver seg med 120 bilder i sekundet.

Hold på hatten, nå kommer 8K-oppløsningen:
Både LG og Samsung har vist frem sine modeller »

For spillentusiasten ser det noe bedre ut. Vi har skjermer som i alle fall nærmer seg 4K-oppløsning og 120 bilder i sekundet. Og nå som kabelen som støtter overføringen av de massive datamengdene som trengs er her, er det datakraften som blir den største utfordringen. Det er jo som kjent ingen liten oppgave for datamaskinen å spille i ultrahøy oppløsning (Ekstra).

Nøyaktig når den nye kabelen vil bil tilgjengelig er foreløpig ikke kjent, men ifølge MHL-stiftelsen er det aldeles ikke noe fjernt fremtidsprodukt de nå har vist frem.

Få bildet fra mobilen til TV-en:
Denne metoden er mer pålitelig enn trådløst, men pass deg for fallgruvene! 

(Kilder: FlatPanels, MHL Consortium)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen