Denne strålen gjør ting usynlige
Teknofil
(Bilde: Shutterstock.)

Denne strålen gjør ting usynlige

Forskere fra Singapore er et skritt nærmere å kunne oppfylle denne sci-fi-drømmen.

Å kunne gjøre seg komplett usynlig har lenge vært en av menneskets store sci-fi-drømmer. Usynliggjøring er tilstede i mye litteratur og annen populærkultur (da særlig moderne science fiction), på lik linje med evnen til å fly. 

Til nå har dette bare vært, ja, fiksjon. Det mangler imidlertid ikke på forskere i den virkelige verden som ønsker å gjøre det til noe mer enn det, og de har vært godt støttet av både regjeringer og det militære i sin jakt på det usynlige. Frem til nå har denne forskningen dreid seg om såkalte "metamaterialer", altså materialer som aktivt manipulerer lys for å gjøre seg usynlig. Nå kommer en ny metode.

Ute av fokus

Den nye metoden, en stråle, er utviklet av forskere ved Universitetet i Singapore. Den baserer seg imidlertid på noe annet. Tenk deg at du prøver bestemors briller, og at alt rundt deg blir uklart med dem på. Strålen fungerer på samme måte, ved å de-fokusere det den treffer, slik at gjenstanden rett og slett forsvinner.

Metoden har vist seg svært effektiv, med den lille ulempen at gjenstandene som "forsvinner" får en slags lysende aura som henger igjen rundt seg. Med litt forbedring kan denne auraen fjernes, og usynlighetsstrålen masseproduseres. Hvordan den vil bli brukt er et åpent spørsmål, men oppfinnelsen i seg selv vil være til stor glede for mange teknofile mennesker der ute.

En annen måte å være usynlig på: 
Dolphin gjør deg usynlig på nett »

(Kilde: Dvice)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen