Forkledt som en stein er denne sensoren vanskelig å avsløre.
Teknofil
Forkledt som en stein er denne sensoren vanskelig å avsløre. (Bilde: Lockheed Martin)

Denne steinen kan spionere på deg i 20 år

USAs hemmelige våpen er nesten umulig å oppdage.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De amerikanske styrkene planlegger å trekke seg ut av Afghanistan innen 2014. Likevel vil USA fortsette å overvåke innbyggerne i mange år framover. Små, nesten usynlige sensorer vil ligge spredt rundt om på den afghanske landsbygda. Spion-enhetene registrerer når noen beveger seg i nærheten og rapporterer tilbake til Pentagon, skriver Wired.

Noen av de såkalte UGS-ene ("unattended ground sensors") ligger begravd i bakken. Andre kan være kamuflert som steiner.

– Du bruker UGS-er til å dekke blindsoner – områder du er bekymret for, men ikke kan overvåke på andre måter, sier oberstløytnant Matt Russel, som har ansvaret for utvikling av sensorene.

Tåler 80 000 oppladninger

Spionsteinene går på batterier som lades opp av solen. Dermed kan de fortsette å overvåke i opptil 20 år. Sensorene har batterier som skal tåle 80 000 oppladninger, ifølge produsenten Lockheed Martin. Vanlige lithium-ion-batterier klarer bare noen få hundre ladesykluser før de tar kvelden.

En såkalt MicroObserver begravd i bakken.
En såkalt MicroObserver begravd i bakken.Foto: Textron

Når UGS-en registrerer bevegelse i bakken, sender den signaler via radiobølger til andre sensorer i nærheten. Et nettverk av spionenheter leder informasjonen fram til et kommunikasjonsknutepunkt, som viderebringer signalet via satelitt, radio eller Wi-Fi til et kontrollsenter. Til slutt kan meldingen ende opp på offiserenes mobiltelefoner eller datamaskiner. Dermed kan Onkel Sam raskt sikte inn sine spionsatelitter eller sende ubemannede luftfartøy til stedet.

Kan brukes til mye

Den amerikanske hæren har brukt bakkesensorer helt siden Vietnamkrigen. Men de nye modellene er dramatisk mye mindre og bruker svært lite strøm. Det er først nå de kan holde koken i årevis, samtidig som de er uhyre vanskelige å oppdage.

I tillegg til Afghanistan, legger USA nå ut mer enn 7500 UGS-er på grensen til Mexico, for å lytte etter ulovlige innvandrere. Og bruksområdene er mange.

– De kan brukes til å sikre landegrenser, eller til og med rundt firmahovedkvarter, forteller Matt Plyburn, som er en av sjefene i Lockheed Martin.

Det amerikanske militære satser stort på ubemannet overvåkning. Les også disse sakene:

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Kilde: Wired

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen