Denne smørja stopper blødninger på 20 sekunder
Teknofil
(Bilde: Suneris)

Denne smørja stopper blødninger på 20 sekunder

Ment for både soldater og overbeskyttende foreldre.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvis du får et dypt kutt i armen er neppe et lite plaster nok til å stoppe blødningen. I stedet for at du skal trenge å dra til sykehuset, håper noen ivrige forskere fra Brooklyn i USA at du heller skal pumpe såret fullt av et stoff de kaller VetiGel. Stoffet skal samarbeide med kroppens egne forsvarsmekanismer og stoppe blødning på bare 20 sekunder. 

Det hele virker som det er tatt ut av en sci-fi-film, men produktet er nærmere produksjon enn du kanskje skulle tro. Foreløpig jobber Suneris, selskapet bak VetiGel, med å få innpass hos veterinærer som tester ut produktet. Blir VetiGel en suksess på dyr, vil de også kunne prøve seg på mennesker. 

Noe «alle» kan bruke

Det endelige målet skal være å gjøre VetiGel til en erstatning for plaster, og bli brukt av alt fra soldater til mødre. Spesielt i krigssituasjoner kan et produkt som VetiGel trolig redde liv, hvor hvert eneste sekund teller i en kritisk situasjon. 

- Hvis en soldat bare har tre minutter igjen før han har mistet for mye blod, er det kritisk at stoffet virker raskt. Med VetiGel kan blødningen stoppes i løpet av 20 sekunder. Konkurrentene våre skryter av 10 minutter, forteller Omar Ahmad, en av forskerne ved Suneris.

Under kan du se en video av hvordan VetiGel fungerer i praksis, og hvordan selskapet ser for seg at produktet skal bli brukt i framtiden: 

 

Det skjer mye spennende på forskningsfronten: 
Denne pillen er utstyrt med små sprøytespisser »

(Kilde: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen