Microsofts prototype er en interaktiv skjerm som «trykker tilbake». (Bilde: Faksimile fra YouTube)

Denne skjermen lar deg «kjenne» på bildene

Microsoft viser frem interkativ berøringsskjerm.

Berøringsskjermer er i ferd med å bli allemannseie, men det dukker med ujevne mellomrom også opp mer eksperimentelle tilnærminger til berøringsteknologien.

Ifølge Digital Trends har forskere hos Microsoft nå vist frem en skjerm som skal sette brukeren i stand til å «føle» de virtuelle objektene på skjermen ved hjelp av en ny, teknologisk vri.

Trykker tilbake

Skjermen er montert på en robotarm som fører den frem og tilbake. Når brukeren trykker på et objekt på skjermen, presses skjermen mot fingeren, slik at man får en realistisk, fysisk tilbakemelding på berøringen.

Kraften som skjermen presses tilbake med tilsvarer egenskapene til objektene. Dermed må du for eksempel trykke hardere for å flytte tyngre ting på skjermen. I demonstrasjonsvideoen (se under) ser man også hvordan systemet registrerer friksjon mellom to objekter.

Skjermen simulerer også berøring av tredimensjonale overflater ved å regulere motstanden etter hvor fingeren befinner seg på objekter man berører. I videoen demonstreres dette ved at brukeren beveger fingeren over en ball og er i stand til å «kjenne» formen på ballen.

Ingen bruksområder ennå

Microsofts nyvinning er visstnok bare en teknologidemo som foreløpig ikke har noen definerte bruksområder, selv om videoen antyder anvendelse innen medisin. Det er ikke helt utenkelig at skjermen kan brukes i underholdningsøyemed, men innretningen i sin nåværende form er nok litt for upraktisk til slik bruk.

Microsoft har tidligere lekt seg med andre former for alternativ skjermteknologi. Tidligere har vi blant annet skrevet om en skjerm som lar deg bruke hendene «inni» PC-en og en patent for å rense berøringsskjermer for bakterier.

Selskapet har også helt andre jern i ilden:
Nå jobber de med en hologram-funksjon for Skype »

(Kilde: Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen