Slik ser den unike «gelé-skjermen» ut.
Slik ser den unike «gelé-skjermen» ut. (Bilde: Technische Universität Berlin)

Denne skjermen «lager» fysiske knapper ved behov

Nyskapende teknologi gjør det mulig å danne midlertidige, fysiske knapper på skjermen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De allstedsværende berøringsskjermene er utvilsomt nyttige, men det finnes likevel en del situasjoner der den fysiske knappefølelsen er å foretrekke. Nå har tyske forskere kommet opp med et snedig konsept som gjør det mulig å danne midlertidige, fysiske knapper på berøringsskjermer.

Det er MIT-nettstedet Technology Review som har snappet opp den nye oppfinnelsen, som ble unnfanget ved Technische Universität Berlin.

Gelé som endrer egenskaper

Løsningen innebærer å lage en skjerm av en spesiell type gelé, nærmere bestemt «hydrogelé». Denne substansen har den egenskapen at den kan endre tilstand fra myk til hard og tilbake ved å tilføre varme til bestemte punkter i substansen.

Nærbilde av skjermen. Stoffet stivner og endrer farge til hvitt når det varmes opp.
Nærbilde av skjermen. Stoffet stivner og endrer farge til hvitt når det varmes opp. Foto: Technische Universität Berlin

De harde punktene skal dermed kunne brukes som fysiske knapper med taktil tilbakemelding som mer eller mindre tilsvarer den man får med vanlige knapper og taster. Disse harde punktene kan dannes hvor som helst på skjermen, og kan altså fjernes igjen når man er ferdig med å bruke de simulerte knappene.

Teknologien gjør det også mulig å danne fysiske knapper i mange ulike former og formater. På prototype-skjermen som forskerne bygde ble gelé-stoffet både brukt til å lage et helt tastatur, en glidebryter og til og med en tommelstikke.

Mange bruksområder

Ifølge forskerne er det i prinsippet ubegrenset hva slags former man kan skape med løsningen. Hensikten med konseptet er blant annet å gjøre berøringsskjermer mulige å benytte også når man ikke ser på skjermen, slik som for eksempel på kontrollsystemet i biler.

Dette må i så fall gjøres ved å legge stoffet over en vanlig skjerm, uten at det er helt klart om det er dette forskerne planlegger.

Ennå gjenstår det imidlertid mye finpuss før teknologien eventuelt kan kommersialiseres, Blant annet tar det for lang tid å endre tilstanden til geléen, noe forskerne jobber med å fikse. Om du har lyst til å fordype deg i de tekniske detaljene kan du lese hele forskningsdokumentet.

Her er en annen nyskapende skjermteknologi: Denne løsningen lar deg se «gjennom» berøringsskjermen »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen