Denne skal kunne utforske havdypet
Teknofil
(Bilde: Sea Orbiter)

Denne skal kunne utforske havdypet

Sea Orbitor vil sende 20 mennesker ned på 6000 meters dybde.

Vi vet forbausende lite om hva som egentlig foregår på noen tusen meters dyp i verdenshavene, sett i kontrast til at vi faktisk har vandret på månen og bygget en forskningslab i verdensrommet.

Arkitekt og oceanograf Jacques Rougerie er en av de som drømmer om å utforsket havdypet. Derfor har han de siste 30 årene viet sitt liv til havforskning, og ikke minst startet sitt eget selskap som designer undersjøiske fremkomstmidler, skriver The Verge.

Forske på 6000 meters dyp

Inspirert av den franske sci-fi-forfatteren Jules Verne, som blant annet skrev om undersjøiske reiser på slutten av 1800-tallet, har landsmannen Rougerie designet en doning han kaller SeaOrbiter. Denne skal ha plass til 18-22 personer, som kan bo døgnet rundt på inntil 6000 meters dyp over tid.

Ifølge amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) er 95 prosent av undervannslandskapet fortsatt uutforsket. En doning som SeaOrbiter vil kanskje kunne gjøre noe med det tallet, men i så fall trenger Rougerie noen heftige donasjoner. Via den franske innsamlingstjenesten KissKissBankBank klarte han å få inn nesten 2,8 millioner kroner. Likevel er det lang igjen, ettersom hele prosjektet angivelig vil koste 287 millioner kroner.

En tre meter høy modell av Sea Orbiter ble for øvrig bygget av Marintek i Trondheim i 2006, ifølge NTNU. I virkeligheten vil den rage over 50 meter i høyden, dersom den blir bygget. Planen er for øvrig å bygge flere av dem, og plassere (minst) én Sea Orbiter i hvert av verdenshavene.

Her ser du hva Rougeries plan går ut på:

Designere vil sende Kinas befolkning til havs:
Slik blir fremtidens undervannsby »

(Kilder: The VergeNOAAKissKissBankBank, SeaOrbiter)

 

(Bilde: Sea Orbiter)
(Bilde: Sea Orbiter)
(Bilde: Sea Orbiter)
(Bilde: Sea Orbiter)
(Bilde: Sea Orbiter)
(Bilde: Sea Orbiter)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen