Slik ser den nye hologram-skjermen ut.
Slik ser den nye hologram-skjermen ut. (Bilde: Holographic Optical Technologies)

Denne skal gi vanlige forbrukere «ekte» hologrammer

Har hologrammer endelig blitt en realitet?

Mange futuristiske teknologier er nå i ferd med å bli virkelighet, men en del av det man ser i for eksempel science fiction-filmer er ekstra vanskelig å realisere. Et eksempel på dette er såkalte hologrammer, som det riktignok finnes eksempler på, men som likevel gjerne opererer med en litt utvidet definisjon av begrepet.

I en fersk pressemelding har et selskap som heter Holographic Optical Technologies imidlertid nå kunngjort at de sitter på en teknologi som visstnok skal gi oss «ekte» hologrammer, om vi skal tro utviklerne selv.

Tredimensjonale «skulpturer»

Det selskapet har utviklet er en spesiell skjerm kalt Voxbox, som skal sette forbrukere i stand til å se reelle, tredimensjonale hologrammer. Teknologien skal med andre ord ikke benytte noen former for optiske illusjoner, men produserer derimot «skulpturer» generert ved hjelp av lys, som fyller et fysisk, tredimensjonalt rom.

Hologrammene skal være tredimensjonale «skulpturer».
Hologrammene skal være tredimensjonale «skulpturer». Foto: Holographic Optical Technologies/YouTube

De tekniske detaljene om hvordan det hele fungerer har selskapet ennå ikke avslørt, men dersom beskrivelsen av teknologien er noenlunde presis ser det imidlertid ut til at hologramteknologien med dette har tatt et viktig steg fremover.

I en spørsmål-og-svar-video publisert på YouTube kan sjefsutvikleren Stephen Hart avsløre noen flere opplysninger enn man finner i pressemeldingen, blant annet at løsningen er i stand til å produsere særdeles presise holografiske gjengivelser av. Dette kommer av at teknologien i utgangspunktet er utviklet i medisinsk øyemed, noe som stiller svært høye krav til nøyaktighet.

Skal lanseres på Kickstarter

I tillegg skal den nye løsningen kunne takle presis fargegjengivelse, som også holder seg presis når man kikker på hologrammer fra flere vinkler. Dette skal være noe som tidligere har vært svært vanskelig å få til. Hart kan også fortelle at teknologien er svært avansert, men at den likevel lar seg bygge inn i et format som gjør at skjermene kan masseproduseres og benyttes overalt. 

 I utgangspunktet arbeider Holographic Optical Technologies altså mot medisinske bruksområder, men nå vil selskapet gjøre teknologien tilgjengelig for vanlige forbrukere. Det skal de gjøre ved å lansere konseptet på finansieringsnettstedet Kickstarter neste måned, og da vil vi trolig også få litt større innsikt i hvordan det hele fungerer.

I mellomtiden kan du finne litt mer informasjon på selskapets hjemmeside, og under kan du se en kjapp demonstrasjon av hvordan hologrammene ser ut.

Det finnes også noe som heter «holografisk video»: Den teknologien lar deg titte på objekter fra flere ulike vinkler »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen