Denne skaffer deg masse ekstraarbeid
Teknofil
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Denne skaffer deg masse ekstraarbeid

Ny teknologi stjeler mer og mer av fritiden din.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Er du av typen som sjekker jobbmail i reklamepausene på TV, eller svarer på telefon fra en kunde midt i middagen? Da er du neppe alene. Stadig flere av oss bruker mer og mer av fritiden på jobbrelaterte småting, til tross for at de fleste av oss ikke får høyere lønn av den grunn, skriver Forskning.no.

Hvorfor velger likevel så mange å ta med seg arbeidet hjem? Med ny teknologi, som mobiltelefoner og nettbrett, har det kanskje blitt en forventning at du alltid skal være tilgjengelig Samtidig betyr det ikke at du er pålagt å være det. Svenske forskere mener de sitter på noe av forklaringen:

– Den viktigste årsaken er sterke sosiale normer som understreker viktigheten av å være på plass, sier forsker i kulturgeografi, Kristina Trygg, ved Universitetet i Stockholm.

Forventes av deg

Hun sier videre at du ikke anses å være ordentlig på jobb med mindre du er fysisk tilstede på kontoret. Dette er angivelig fordi at det å møte kollegaer og kunder ansikt til ansikt oppfattes som god kommunikasjon. Den samme oppfatningen kan være årsaken til at ikke flere får oftere anledning til å jobbe hjemmefra. På den annen side forventes det av mange at de skal være litt på jobb, selv om de egentlig har fri.

– Det finnes også en forventning fra kollegaer, sjefer og kunder at de skal være tilgjengelige etter kontortid. Dette handler både om en opplevd forventning og en reell forventning, sier forskeren i pressemeldingen.

Trygg konkluderer uansett med at ny teknologi, som egentlig burde gjort mange arbeidsreiser overflødlige, paradoksalt nok i stedet har lagt beslag på fritiden til folk.

Avhandlingen hennes kan du laste ned her.

Jobber du mye på fritiden? Del dine erfaringer i kommentarfeltet nederst!

Går vi en usikker fremtid i møte?
Hver tredje jobb kan bli erstattet av roboter »

(Kilder: pressemelding, Forskning.no)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen