Her løfter roboten opp et egg, uten at det knuser

Her løfter roboten opp et egg, uten at det knuser

Hånden kan «kjenne» objekter.

Vi har ennå til gode å se robotene ta over verden, men teknologien gjør stadig nye, imponerende fremskritt. Nå melder det kjente teknologiuniversitetet MIT om en robothånd som er i stand til å identifisere objektene den holder, men som også har en annen interessant egenskap.

I motsetning til mange andre, tilsvarende løsninger er denne nye robothånden nemlig «myk», og på den måten mer skånsom i sin omgang med ømfintlige gjenstander.

Silikon og avanserte sensorer

For å oppnå dette har forskerne benyttet et silikon-materiale i konstruksjonen av hånden. Dette materialet legger i utgangspunktet hindringer i veien for høy følsomhet, men dette løste forskerne ved å legge inn noe forskerne kaller «bøye-sensorer».

Slik ser den nye, «myke» robothånden ut.
Slik ser den nye, «myke» robothånden ut. Foto: MIT/YouTube

Disse sensorene registrerer «kurven» som oppstår i det fleksible materialet når hånden griper et objekt, og ved hjelp av en spesiell algoritme kan hånden på denne måten identifisere objektet. Ifølge forskerne kan systemet skille mellom selv objekter som har relativt lik form og størrelse.

Den store fordelen med en «myk» robothånd er ifølge forskerne at man ikke trenger like høy grad av finmotorikk som med metall, hvor presisjonen må være tilnærmet perfekt for ikke å ødelegge objektene som gripes.

Skal håndtere objekter omtrent som mennesker

Hånden består av tre fingere som er i stand til å både klype og gripe, og som drives av trykkluft. Forskerne håper å utvikle teknologien og sensorene videre, slik at roboten omsider blir i stand til å identifisere mange forskjellige objekter, samt å behandle dem i henhold til størrelsen og formen.

– Roboter må bli mer tilpasningsdyktige og i stand til interaksjon med objekter de ikke vet størrelsen og posisjonen. Drømmen vår er å lage en robot som, i likhet med mennesker, kan nærme seg et ukjent objekt, avgjøre størrelse og form, og finne ut hvordan den skal håndtere i én sømløs bevegelse, sa prosjektlederen Daniela Rus.

Mer informasjon om den nye robothånden finner du hos MIT, og se også videoen under for en demonstrasjon.

Her er en annen avansert robotarm: Lam person fikk protese som ga ham tilbake følesansen » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen