Denne roboten kontrollerer mennesket

Denne roboten kontrollerer mennesket

Rollene er blitt snudd på hodet i dette uvanlige prosjektet.

Utviklingen på robotfronten har tatt en interessant vending. Forskere fra det franske Montpellier Laboratory of Informatics, Robotics and Microelectronics har nylig demonstrert en ny teknikk som lar en robot kontrollere en persons arm slik at de kan utføre en oppgave sammen. De tradisjonelle rollene er med andre ord blitt snudd på hodet.

Suksessfull test

Prosjektet er ennå i en startfase, og demonstrasjonen er først og fremst ment som en illustrasjon av at konseptet faktisk kan fungere i praksis.

Det nåværende, prototypiske systemet består av et sett med elektroder som er festet til en persons arm, og som deretter blir brukt for å dirigere personens arm til å slippe en ball ned i en kurv som roboten holder.

De menneskelige deltakerne på prosjektet hadde bind for øynene, slik at feilkilder som å jukse ved å se hvor ballen skulle bli plassert ble luket ut. Testene var således suksessfulle – ballen ble plassert i kurven.

Bare begynnelsen

Ifølge forskerne er dette bare begynnelsen. De ser for seg at liknende teknikker kan bli brukt innen for eksempel rehabilitering av mennesker som har skadet muskler eller nerver i ulike ledd eller deler av kroppen.

Andre muligheter kan være at roboter hjelper funksjonshemmede med å utføre det som for andre ville ha vært enkle gjøremål og oppgaver. Forskerne mener også at denne teknikken vil være enklere og billigere i drift enn andre robotsystemer som er designet for kun én og én spesifikk oppgave.

Se en video av det hele på YouTube:


(Kilde: IEEE Spectrum)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen