Illustrasjon: Dagens transistorer er utrolig små, denne er faktisk veldig stor. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen)

Denne revolusjonerte verden – nå fyller den år

Du legger knapt merke til den, men alle er helt avhengig av transistoren.

For 65 år siden, den 16. desember 1947, så verdens første bipolare transistor dagens lys. De skjønte det kanskje ikke den gangen, men dette la grunnlaget for en revolusjonering av hele verdens industri, levestandard og teknologi. De tre herrene vi skal takke er ingeniørene William Shockley, John Bardeen og Walter Battain ved Bell Labs.

Det er knapt mulig å tenke seg et fungerende samfunn i dag uten transistoren. Den har lagt grunnlaget for så mange oppfinnelser som vi nå tar for gitt. Du finner transistorer omtrent overalt, og den digitale dingsen du leser dette på er proppfull av dem. Har du en rimelig ny datamaskin kan det lett befinne seg over en milliard transistorer på innsiden. Har du en kraftig spillmaskin har den trolig over fem milliarder transistorer på innsiden.

Kopi av den første transistoren.
Kopi av den første transistoren.Foto: Wikipedia, Public Domain

Grunnsteinen til en prosessor

Transistoren er den viktigste delen av en prosessor. Den brukes som en av/på-bryter, til å representere en binær 0 eller 1. Generelt sett kan vi si at jo flere transistorer en prosessor har, jo bedre ytelse har den.

Verdens første kommersielle mikroprosessor, Intel 4004, ble lansert i 1971. Denne inneholdt rundt 2300 transistorer, som hver hadde en størrelse på 10 μm (10 000 nm).

Siden dengang har mye skjedd. Transistorene blir mindre og mindre, samtidig som de øker ytelsen og reduserer effektforbruket. Den rivende utviklingen vi har sett innen elektronikken de siste tiårene, kan i hovedsak tilskrives krympingen av transistorer.

Mindre og mindre

I dag har prosessorer flere hundre millioner transistorer, og den drøyeste enkeltprosessoren har to og en halv milliarder transistorer. Størrelsen på transistorene i dagens prosessorer ligger i dag på mellom 22 nanometer og 32 nanometer.

Beveger vi blikket over på dagens grafikkprosessorer ligger de gjerne på 28 nm. Transistorantallet på de freskeste produktene passerer her fire milliarder. Det finnes selvfølgelig en rekke prosessorer som bygger på større transistorer, til bruk i all verdens andre produkter. Selv i vaskemaskinen din er det transistorer, men neppe produsert med 22 nm-teknikk.

22 nanometer er ekstremt lite. Se på punktumet i denne setningen – størrelsen tilsvarer rundt 6 millioner transistorer av Intels nyeste på 22 nm.

Sagt med andre ord, rundt 4000 transistorer ville fått plass i bredden av et typisk menneskehår.

Kort oppsummert kan vi si at transistoren er et av de aller største fremskritt vi har hatt i elektronikkens verden. Gratulerer med 65-årsdagen!

(Kilder: Forskning.no, Wikipedia, Intel)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen