Denne raske roboten imiterer en gepard
(Bilde: MIT/YouTube)

Denne raske roboten imiterer en gepard

MIT-forskere viser frem nytt vidunder.

Robotteknologi er et felt flere IT-aktører har begynt å fatte stor interesse for, blant andre Google. Det amerikanske teknologiuniversitetet MIT jobber også aktivt med å koke sammen sofistikerte robotløsninger, og nå har de vist frem et nytt prosjekt.

Som universitetet nå melder har en gruppe forskere fra universitetet nemlig demonstrert egenskapene til sin nye «robot-gepard».

Løper og hopper på egen hånd

Forskerne har jobbet med krabaten en stund allerede, men det som er den store nyheten denne gangen er at roboten er frikoblet fra alle former for kabler og ledninger.

I testen av den mekaniske geparden både løp og hoppet den på egen hånd, og den er også i stand til å fortsette løpingen etter å ha hoppet. Hastigheten ligger riktignok bare på cirka 16 milometer i timen, men ifølge forskerne mener den kan komme opp i hele 50 kilometer i timen etter hvert.

Å imitere en løpende organisme er mer vrient enn det kan se ut til. Ifølge forskerne lå en av de store utfordingene i å programmere hvert av beina til å produsere den riktige mengden kraft i løpet av det brøkdelssekundet som beina berører bakken, for på den måten å skyve roboten fremover og opprettholde farten.

Lett og smidig

I kombinasjon med en relativt lav vekt gjør denne tilnærmingen at roboten både er smidig, lett til beins og stabil. I tillegg setter det også maskinen i stand til å håndtere litt røffere terreng, slik som gressplener.

En av årsakene til at forskerne har klart å gjøre vekten til gepard-roboten såpass lav er at maskinene er fullstendig elektrisk drevet. Mange andre, tilsvarende modeller er derimot drevet av forbrenningsmotorer ala dem man finner i biler, noe som både gjør dem bråkete og tunge.

Utviklerne mener de med dette har lagt et grunnlag for utviklingen av enda mer avanserte roboter som bruker bein som fremdriftsmiddel, men utover det er det usikkert akkurat hva vi kan vente oss i fremtiden. Les mer hos MIT, og se også video under.

MIT fant også nylig ut at arbeidere foretrekker robotsjefer:
Det kom frem i et uvanlig eksperiment »

(Via Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen