Foto: Vienna University of Technology

Teknofil Denne racerbilen er mindre enn et sandkorn

Foto: Vienna University of Technology

Sjekk ut den knøttlille racerbilen

3D-printes ut i full fart.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har sett at 3D-printere kan skrive ut hele hus, men de kan også skrive ut veldig, veldig små ting. Forskere ved Vienna University of Technology (Technische Universität Wien på tysk) har nemlig skrevet ut en bitteliten racerbil og andre gjenstander på bare noen nanometer. Det vil si mindre enn et sandkorn.

3D-printing er en hurtig prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell fra materiale i flytende form eller pulverform. Prosessen styres av et dataprogram og en 3D-datafil, og foregår med 3D-printere.

Skriver med laser

Jan Torgersen og Peter Gruber sammen med 3D-printeren.
Jan Torgersen og Peter Gruber sammen med 3D-printeren.

Nano-3D-printeren til de østerrikske forskerne kan skape komplekse objekter med ekstremt liten størrelse. Eksemplene deres er en racerbil, Stefansdomen i Wien og Tower Bridge i London. Se bildene lenger ned.

Det er mulig å lage så avanserte strukturer i så liten skala takket være det som kalles to-fotons litografi. Systemet består av en laser som er rettet mot en serie med lynraske speil som dirigerer lyset og flytende harpiks

Laseren treffer deretter en overflate og etterlater seg en nanotynn linje med polymer. En polymer er et stoff som består av molekyler med stor molekylmasse og repeterende strukturelle enheter.

Verdensrekord

3D-printeren er i tillegg rask. På bare fire minutter kan den skrive ut 100 lag bestående av 200 polymerlinjer per lag. Dette innebærer fem meter polymer hver sekund, noe som skal være en verdensrekord.

Forskerne begynner nå smått å forske på hvordan de kan 3D-printe små biologiske objekter som vi kan bruke inne i kroppen i fremtiden.

Se 3D-printeren lage racerbilen på YouTube:


Se bilder av Stefansdomen og Tower Bridge i nanoformat:

(Kilde: Vienna University of Technology)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen