Denne projektoren kan vise 1000 bilder per sekund.
Denne projektoren kan vise 1000 bilder per sekund. (Bilde: Nikkei/YouTube)

1000 bilder i sekundet – noen raskere?

Nyutviklet projektor brukes sammen med høyhastighetskamera til å vise bilder på objekter i rask bevegelse.

Såkalte høyhastighetskameraer hører vi om med jevne mellomrom, men prosjektorer med ekstra høye bildefrekvenser er nok litt mer sjeldne. Nå melder det japanske medie- og teknologiselskapet Nikkei at de har utviklet nettopp dette.

Den nye projektoren er i stand til å vise hele 1000 bilder per sekund. Produkter er utviklet ved Universitetet i Tokyo og har fått navnet «DynaFlash».

Projektoren opererer riktignok med en ganske beskjeden 8-bits fargeskala og en ikke direkte oppsiktsvekkende oppløsning på 1024 x 768 piksler, men så er heller ikke meningen i utgangspunktet å vise vanlige videobilder.

Viser bilder på raskt bevegelige objekter

Hensikten med prosjektoren, som ennå er på prototype-stadiet, er blant annet å gjøre det mulig å vise på bilder på fysiske objekter som beveger seg svært raskt. For å oppnå dette har projektoren innebygget en høyhastighets-bildesensor, som også takler 1000 bilder per sekund, og som dessuten er i stand til å måle objekter i tre dimensjoner.

Slik ser selve innretningen ut.
Slik ser selve innretningen ut. Foto: Nikkei

Høyhastighetssensoren brukes altså til å registrere bevegelsen til objektet, før projektoren deretter sender ut et bilde som samsvarer med objektets posisjon. Et av de oppsiktsvekkende aspektene ved systemet er at det opererer med en særdeles lav forsinkelse på bare 3 mikrosekunder, altså 3 milliondels sekunder.

I kombinasjon med den høye bildefrekvensen klarer dermed innretningen å henge med i svingene uansett hvor raskt og intrikat objektene foran projektoren måtte bevege seg, noe som kommer tydelig frem i en egen demonstrasjonsvideo som produsenten har lagt ut.

Kan brukes i bilteknologien

Utviklerne sier at innretningen kan få mange bruksområder, men uten å redegjøre for i detalj hva disse måtte være. Det kan tenkes at konseptet kan få en eller anvendelse i underholdningsøyemed, og ellers nevner utviklerne at det kan få en anvendelse innen bilteknologien. 

Teknologien kan for eksempel brukes til å lage tredimensjonale kart av omgivelsene mens man kjører bil, hvor posisjonen til de mange bevegelige objektene kontinuerlig kan oppdateres med høy presisjon. Til slikt bruk må teknologien imidlertid videreutvikles en del.

Nikkei planlegger faktisk en kommersialering av prosjektoren allerede neste sommer, men prisen er ennå uviss. Mer informasjon finner du hos Nikkei, og se også demonstrasjonsvideo under.

Dette skal være verdens raskeste kamera: Det er i stand til å ta bilder med en sjettedel av lyshastigheten »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen