(Bilde: Cornell University Library)

Denne plata kan lagre dine data i 1 milliard år

Her snakker vi varighet.

Vanlige CD-er og DVD-er har dessverre ikke evig varighet, slik at vi neppe får vist nåtidens filmer og musikalske innslag til våre etterkommere i en fjern framtid. Det kan imidlertid en ny type plate gjøre noe med, ettersom den har mulighet til å vare i over én milliard år.

En gruppe med tyske og nederlandske forskere har utviklet en teknologi som tar i bruk grunnstoffet og transisjonsmetallet wolfram. Dette metallet er råbarskt og har et smeltepunkt på 3422 grader, slik at det i teorien vil vare i lang, lang tid framover.

I tillegg er det noenlunde formbart, og ved å innkapsle wolfram i metallet silisiumnitrid, har forskerne fått til en metodikk som kan lage visuelle mønstre.

QR-koder

Valget av mønster falt på en QR-kode, en type strekkode du sannsynligvis har støtt på i forbindelse med smarttelefoni. Ved hjelp av både store og små QR-koder, klarte forskerne å lagre store mengder binær data.

For å finne ut om denne lagringsmetoden vitterlig vil holde i millioner av år, varmet forskerne opp platen til 500 grader. Koden ble skadet, men var fremdeles leselig. Som resultat av dette har forskerne regnet seg fram til en varighet på én million år, men antar at finjustering kan heve tallet til hele én milliard.

Les den 19 sider lange forskningsrapporten «Towards Gigayear Storage Using a Silicon-Nitride/Tungsten Based Medium» på nettsiden til Cornell University Library.

Puslete i forhold:
Denne Blu-ray-plata varer i tusen år »

(Kilde: ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen