Panasonic Toughbook CF-54
Panasonic Toughbook CF-54 (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Skal du ødelegge denne må du nesten jobbe for det

Men Panasonic Toughbook CF-54 blir neppe å finne i de vanlige butikkene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no/Leipzig: Med brask og bram avduket Panasonic i går sin nye, ekstra solide datamaskin Panasonic Toughbook CF-54. Toughbook-maskinene er Panasonics serie datamaskiner som tåler usedvanlig mye juling; beregnet for å brukes under tøffe forhold, enten det er på et skittent og støvete verksted, av forskere i felt, politi på utrykning, søkemannskaper på leting eller arbeidsledere på bygg og anlegg.

Panasonic har i hovedsak to serier for Toughbookene sine: «Fully-rugged» og «semi-rugged». Den ene er som navnene tilsier mer solid enn den andre, men det er noen svære beist av noen bærbar PCer som ikke akkurat glir lett ned i en ryggsekk. CF-54 er i den andre klassen, altså «semi-rugged». Her har Panasonic gjort sitt aller beste for å kombinere ytelse med robusthet i en litt mer håndterlig størrelse, og de mener i alle fall selv at CF-54 kombinerer det beste fra sterke arbeidsmaskiner med de solide Toughbookene.

Vi har hatt en av de tidligere modellene med på ekstremtest, da kjørte vi over den med stridsvogn»

Dette er ikke maskiner som er beregnet for å være i vanlig salg, men som Panasonic heller ser for seg å levere i større kvanta på bestilling.

Som en litt stor bærbar

toughbook_1.
Mark Thorne fra Panasonic demonstrerer at maskinen kan holdes med én finger. Forgjengeren, CF-53, ble ved flere anledninger «mobbet» for å se ut som et dobbelt vaffeljern. Foto: Kristoffer Møllevik

Størrelsen er det ikke mye å si på. CF-54 er 2,98 cm tykk, 34,5 cm lang og 27,2 cm bred. Den er altså betraktelig slankere enn forgjengeren CF-53 som på sitt tynneste er 4,57 cm, og på sitt tykkeste 5,58 mm, avhengig av hvilken utgave man sammenligner med. Med en vekt på relativt beskjedne 1,9-2,1 kg (avhengig av utgave) er CF-54 omtrent ett kilogram lettere en CF-53s tyngste oppsett.

toughbook_6.
Jan Kämpfer demonstrerer at PCen skal tåle å falle ned fra skrivepulten. Foto: Kristoffer Møllevik

Samtidig skal den ifølge Panasonic ha blitt enda tøffere, og tåle mer juling enn før. CF-54 skal tåle et punkttrykk på 20kg, og et jevnt fordelt trykk på 100 kg. Det vil si at mange av oss kan stå på den med ski, bare ikke på én fot. Litt mer praktisk oversatt skal den tåle å falle fra vanlige skrivebordshøyder (76 cm, seks kanter), og overleve selv om den får en liten hammer i «hodet».

For å oppnå denne kombinasjonen av styrke og relativ lav vekt er CF-54 utstyrt med et skall av magnesium. Vel og bra, men det et ikke der trikset ligger, skal vi tro Panasonic. Saken er at dette ikke bare er en vanlig bærbar i et solid skall, maskinen skal være gjennomført robust fra innsiden og ut. Panasonic eksemplifiserer dette med harddisken, som ligger i en egen støtabsorberende innpakning, med et eget varmeelement for å sikre at den bokstavelig talt kan fungere rett ut av fryseren.

Den åpenbare hensikten med dette er selvsagt at maskinen skal kunne brukes i minusgrader, det være seg utendørs eller på et kjølelager. Men en annen ting Panasonic skal ha fått tilbakemeldinger på er folk som har PC-en låst inne i arbeidsbilen over natten, og som ønsker å kunne ta den i bruk med en gang de kommer på jobb. Panasonic oppgir at maskinen kan brukes i temperaturer fra -10°C til +50°C, og lagres i temperaturer ned til -20°C.

Den er ikke sprutsikker som maskinene i «fully-rugged» serien, men skal være «sølesikker» til inntil 200 ml, som vil si at om du velter en kopp kaffe i tastaturet skal den greie å ta unna vesken før det går galt.

Når det kommer til støvsikkerheten er CF-54 klassifisert som IP5x. Dette er den nest høyeste IP-klassifiseringen for støvsikkerhet, en klassifisering den deler med flere vanntette mobiltelefoner. Den er altså teknisk sett ikke helt støvtett, men det skal svært mye til for at det trenger så store mengder fint støv inn i maskinen at det blir et problem.

Usikker på IP-standarden? Her får du en kjapp forklaring» 

Bytt batteri uten å slå av maskinen

toughbook_9.
Tastaturet er designet med mellomrom mellom tastene for at det skal være enklere å bruke med hansker. Foto: Kristoffer Møllevik

Maskinen kan leveres i tre hovedutgaver basert på hvilken skjerm kunden vil ha. Alle skjermene er på 14-tommer. Den billigste har en oppløsning på 1366x768 piksler, går vi ett hakk opp får vi full HD og på øverste nivå får vi full HD og berøringsskjerm. Berøringsskjermen kan brukes med relativt tykke arbeidshansker på, og alle skjermene skal kunne levere et lysstyrke på opptil 1000 nits.

Panasonic har forsterket høyttalerne på maskinen slik at de nå skal klare å gi fra seg hele 91,1desibel, som ifølge nettsiden Noisehelp.com vil si at med volumet på full guffe skal maskinen kunne holde følge med en gjennomsnittlig plenklipper. Praktisk hvis du vil forstyrre naboene, eller trenger å høre noe fra PC-en når du er i et industrielt miljø.

DVD-spilleren kan etter behov byttes ut med for eksempel en smartkortleser eller et ekstra batteri. Da skal brukstiden ifølge Panasonic bli på opptil 18 timer. Vi tipper det da er snakk om lite krevende bruk og lav lysstyrke på skjermen, men det er likevel svært lang brukstid for en bærbar PC å være. En funksjon vi liker veldig godt er «hot swap»-batteriet: et lite ekstrabatteri som gir ett minutt brukstid, slik at du kan skifte batteri uten å avslutte det du driver med.

Viktige spesifikasjoner:

Toughbook CF-54 HD

 • Skjerm: 14" LCD, 1366x768 piksler, TFT aktiv matrise.
 • Prosessor: Intel Core i5-5300U vPro.
 • Grafikk: Intel HD 5500.
 • Minne: 4 GB RAM (kan oppgraderes til maks. 16 GB).
 • Lagringsplass 500 GB HDD (kan oppgraderes til 128- eller 256 GB SSD).
 • WLAN: Intel Wireless-AC 7265 (Bluetooth + 802.11ac) med av/på-knapp.
 • LAN:  Gigabit Ethernet.
 • Veiledende pris: Ca. 13 500 kroner (før eventuelle oppgraderinger).

Toughbook CF-54 FULL HD (to utgaver, med og uten berøringsskjerm)

 • Skjerm: 14" LCD, 1920x1080 piksler, TFT aktiv matrise.
 • Prosessor: Intel Core i5-5300U vPro (kan oppgraderes til Intel Core i7 vPro).
 • Grafikk: Intel HD 5500 (kan oppgraderes til AMD FirePro M5100).
 • Minne: 4 GB DDR3 SDRAM (kan oppgraderes til maks. 16 GB).
 • Lagringsplass 128 GB SSD (kan oppgraderes til 256- og 500 GB).
 • WLAN: Intel Wireless-AC 7265 (Bluetooth + 802.11ac) med av/på-knapp.
 • LAN:  Gigabit Ethernet
 • Veiledende pris uten berøringsskjerm: Ca. 15 500 kroner.
 • Veiledende pris med berøringsskjerm: Ca. 19 543 kroner.

For dyr for vanlig bruk

Det er tydelig at vi må betale mye for robustheten når det kommer til Toughbook CF-54, så det blir uten tvil et spesialprodukt. At den kan være nyttig på verksteder, for utegående reparatører, til militært bruk og annet feltarbeid er vi ikke i tvil om. 

Vi mer «vanlige» forbrukere kommer – prisen tatt i betrakning – svært langt med et litt godt innpakka eller vanntett/støt- og støvsikkert nettbrett.

Er du på jakt etter ny PC av en annen type en Toughbook? Her finner du alle våre tester av bærbare PC-er»

(Kilder: Panasonic)

(Vi gjør oppmerksom på at Panasonic betalte for reise og opphold)

 

Panasonic Toughbook CF-54 Full HD

Panasonic Toughbook CF-54A0001MN

Panasonic Toughbook CF-54 Full HD

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen