Denne nye AMD-brikken skal gi bedre spillgrafikk
(Bilde: AMD)

Denne nye AMD-brikken skal gi bedre spillgrafikk

Letter på sløret rundt sin nye APU-arkitektur «Carrizo».

APU

En APU (Accelerated Processing Unit) er AMDs betegnelse på en elektronisk brikke som kombinerer blant annet prosessor (CPU) og grafikkprosessor (GPU) på én og samme brikke. 

AMD har lettet på sløret rundt sin nye APU med kodenavnet «Carrizo». Den nye løsningen er en helintegrert systembrikke som skal ta over stafettpinnen fra den gjeldende Kaveri-brikken

Med Charrizo fokuserer AMD blant annet på bedre energieffektivitet og mer datakraft, som vil komme bærbare datamaskiner til gode. 

Langt flere transistorer enn Kaveri

Charrizo bruker de nye Excavator-kjernen til AMD og blir den første helintegrerte brikken som støtter AMDs HSA-løsning (Heterogeneous Systems Architecture). Den nye kjernen skal klare å ta unna flere instruksjoner per klokkesyklus med 40 prosent mindre effektforbruk kontra dagens Kaveri-brikke. 

En av de andre opplysningene som kommer fra AMD er at Carrizo-brikken inneholder langt flere transistorer enn Kaveri – nærmere bestemt 29 prosent flere. Det betyr at den nye APU-en totalt har 3,1 milliarder transistorer. 

Bedre egnet til 4K 

Carrizo er samtidig optimalisert mot nye videostandarder. Brikken har nemlig en egen dedikert dekodingsenhet som støtter den nye H.265-standarden. Denne gir blant annet mulighet for å vise ekte 4K-innhold på en effektiv måte.

Siden den nye brikken støtter nye videostandarder kan vi vente oss bedre batteritid på bærbare dataamskiner. Samtidig vil den nye dekoderen minske båndbredden en trenger for å se høyoppløst videoinnhold. 

Rivalen Intel jobber også med en ny prosessor:
Den nye «Skylake»-brikken kan bli forsinket »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen