Denne mobilen har to skjermer

Android-mobilen NEC Medias W har skjermer på begge sider, og kan brettes ut til én stor skjerm.

Brettbare mobiltelefoner er på ingen måte noe nytt. I en periode var såkalte clam shell (foldemobiler) svært populære. Selv Nokia måtte bite i gresset og starte produksjon av slike «små sølvfargede dingser til å brette på midten», for å bruke daværende Nokia-prins, Anssi Vanjokis, egen betegnelse.

Skjermer på utsiden

Begge skjermene er aktive, også når de vises hver sin veg.
Begge skjermene er aktive, også når telefonen lukkes.

Men etter at Apple slapp iPhone på markedet har det bare vært en formfaktor som har vært i vekst – store flate firkanter med skjerm på hele fronten. Nå kommer endelig en mobiltelefon som utfordrer denne designen. NEC Medias W har nemlig skjerm på begge sider, og du kan brette den ut så skjermene kommer ved siden av hverandre.

Når det er gjort, kan du velge om du vil kjøre ulike apper på de to skjermene, eller om du vil utvide skjermbildet så det går over begge skjermene, for eksempel for å få plass til en full nettside.

Ikke helt nytt

Sony Tablet P 300 har også foldesdesign og dobbel skjerm.
Sony Tablet P 300 har også foldesdesign og dobbel skjerm.
YotaPhone har også skjerm på begge sider, men den kan ikke brettes utt.
YotaPhone har også skjerm på begge sider, men den kan ikke brettes utt.Foto: Yota

Men heller ikke denne ideen er helt ny. Sony prøvde noe liknende på et nettbrett, Sony Tablet P, uten at det ble noen suksess. Her åpnet du riktig nok brettet som en bok, med de to skjermene på innsiden.YotaPhone har også to skjermer, men den kan ikke foldes ut så skjermene kommer ved siden av hverandre.

Hver skjerm på NEC Medias W måler 4,3 tommer, slik at mobilen totalt har en skjerm på ca 5,6 tommer. Da får du riktig nok en bred sort stripe midt på skjermen (rammen på hver av de to skjermene). Det ser også mest ut som om du har plassert to helt ordinære Android-mobiler ved siden av hverandre.

Smarte bruksområder

Vi har ikke testet denne telefonen, som i første omgang blir tilgjengelig i Japan. Men nettstedet The Verge har sett på den, og hevder den har flere smarte bruksområder. Blant annet kan to personer sitte på hver sin side av et bord og se den samme filmen på hver sin skjerm.

The Verge skriver også at skjermtastaturet til Medias W er lettere å skrive på enn på de fleste andre skjermtastatur, der det strekker seg behagelig over begge skjermene.

Neppe til Norge

Om telefonen kommer til Norge er det ingen som har sagt noe om. NEC er ikke i Norge i dag, og det er ingen grunn til å tro at de vil komme på banen i nær fremtid. Medias W er en telefon for NTT DoCoMo, og vil ikke virke i norske nett.

Samsung jobber med en skjerm som kan bøyes. Det åpner for spennende muligheter.
Samsung jobber med en skjerm som kan bøyes. Det åpner for spennende muligheter.

Det gjenstår å se om noen andre tar utfordringen og satser på liknende produkter. Samsung jobber med en skjerm som kan bøyes og brettes, og det åpner for at foldemobilene kan komme tilbake - uten den sorte stripen mellom de to skjermhalvdelene.

Foreløpig har vi en mistanke om at LG Medias W er en mobil det ikke gjør så mye om vi må klare oss uten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen