Ropits er egentlig en robot, og frakter deg bekymringsløst rundt på fortauet.
Teknofil
Ropits er egentlig en robot, og frakter deg bekymringsløst rundt på fortauet. (Bilde: monodzukurichannel / YouTube)

Denne minibilen kjører av seg selv

Bare sett deg ned og nyt kjøreturen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag finnes det elektriske rullestoler og lignende som kjører folk rundt på gatenivå, men disse må brukerne som regel styre selv. Japanske Hitachi har kommet opp med en løsning på dette luksusproblemet, i form av en liten robotbil som plukker opp og leverer passasjerer automatisk.

Minibilen med ett sete heter Ropits, som står for «Robot for Personal Intelligence Transport System», og er ment for å kjøre på fortau og innendørs der det er plass.

Fullstappet med teknologi

Ropits føyer seg inn i rekken med selvkjørende framkomstmidler à la Googles helautomatiske bil, og kommer utstyrt med en GPS for å finne veien når du ikke gidder.

Videre har kjøretøyet kameraer og sensorer som skal oppdage hindere og tilpasse bilens hastighet i henhold til omgivelsene. Innebygde gyroer sørger i tillegg for at bilen holder seg rett, til tross for ujevnt underlag.

Ropits ser ut til å være ment som en slags drosje, ettersom passasjerer kan klatre inn i front fra gatenivå og taste inn ønsket destinasjon fra en berøringsskjerm på innsiden. Deretter tar Ropits over spakene, men brukeren kan selv ta kontrollen i tilfelle en nødsituasjon.

Ingen racerbil

Den lille bilen er drevet av et litium-ionbatteri, og har en topphastighet på 5,9 kilometer i timen. Bilen veier 200 kilogram, og feilmarginen på å nå destinasjoner skal visstnok være under én meter.

Ifølge Hitachi er den robotiske minibilen rettet mot eldre og folk med vansker for å gå. Foreløpig er verken pris eller lanseringsdato nevnt, men Hitachi skal utvikle bilen videre, for å gjøre den enda mer sikker og brukervennlig.

Det er mye spennende i vente på bilfronten:
Sjekk ut den lekre 3D-printerbilen »

Se minibilen i aksjon på YouTube:

(Kilde: CNET)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen