Chilimobil vant kåringen vår i mai, men nå blir de nødt til å fjerne Tek-logoen fra forsiden sin
(Bilde: Skjermdump)

Chilimobil vant kåringen vår i mai, men nå blir de nødt til å fjerne Tek-logoen fra forsiden sin

Chilimobil-sjefen føler seg urettferdig behandlet.

Mobilselskapet Chilimobil får refs fra Forbrukerombudet for sin markedsføring av billigste mobilabonnement på selskapets nettsider. 

I et brev fra Forbrukerombudet som Tek.no har fått innsyn i, får Chilimobil kritikk for å drive villedende markedsføring. Blant annet reklamerer Chili med at selskapet ble kåret til billigste mobilabonnement av Tek.no i mai måned.

Utdatert og villedende

Tek.no oppdaterer abonnements-tjenesten kontinuerlig, og kårer i tillegg hver måned de billigste aktørene på markedet i tre forskjellige kategorier

Chilis «billigst i mai»-utmerkelse ble dermed utdatert i midten av juni, da Hello tok storeslem og vant i samtlige priskategorier. 

At Chili stadig bruker Tek.nos gamle «Billigst i mai»-logo, kan villede forbrukerne til å ta et valg de kanskje ellers ikke ville tatt, mener Forbrukerombudet:

«Forbrukerne skal ikke behøve å undersøke om det har kommet en fornyet vurdering for å sikre seg at Chili fortsatt er billigst. At Chili ifølge Tek.nos kriterier var billigste valg i mai, er ikke lenger relevant for forbrukere som skal velge abonnement per nå. Særlig når dere i dette tilfellet ikke har blitt ansett for å være billigst i juni av Tek.no,» skriver Forbrukerombudet.  

Brudd på markedsføringsloven 

Lars Ryen Mill i Chilimobil.
Lars Ryen Mill i Chilimobil. Bilde: Chilimobil

Chili pålegges å avslutte all bruk av dette i markedsføringen, så snart som praktisk mulig og senest innen 1. juli.

Daglig leder I Chili, Lars Ryen Mill, skriver i et tilsvar til Forbrukerombudet at han er uenig i avgjørelsen, og argumenterer blant annet med at andre mobiloperatører som Telia, Ice og Hello markedsfører seg på liknende måter, med tester og utmerkelser fra for eksempel Din Side.  

– Jeg vil presisere at jeg synes Forbrukerombudet har vært utydelige i denne saken, all den tid andre operatører markedsfører seg på liknende måter, sier han. 

Nå som vi er godt inne i juli måned, og Tek.no hadde en ny kåring av billigste mobilabonnement i juni, er det ikke lov å reklamere med en mai-kåring.
Nå som vi er godt inne i juli måned, og Tek.no hadde en ny kåring av billigste mobilabonnement i juni, er det ikke lov å reklamere med en mai-kåring. Foto: Skjermdump, ChiliMobil

Forbrukerombudet tilbakeviser dette blankt, og påpeker at måten andre aktører markedsfører seg på ikke kan sammenlignes direkte med Tek.nos utmerkelse, som kun refererer til mai-måned.  

Dette kan imidlertid være forvirrende for mange forbrukere. På nettsidene til Ice ser du for eksempel at de skryter av å ha vunnet en kåring hos DinSide for billigste abonnement, og merket er klart merket med «april».

Forskjellen er at DinSide ikke har laget en ny test i ettertid, og dermed er deres april-kåring fortsatt den sist oppdaterte. Dermed slipper Ice unna med å fortsatt kunne skryte av «billigste mobilabonnement i april» , mens Chili er nødt til å fjerne sin mai-kåring. 

Fordi DinSide ikke har kommet med noen nyere vurdering siden de tildelte Ice.net utmerkelsen sin i April, kan selskapet fortsatt benytte seg av denne i sin markedsføring. 
Fordi DinSide ikke har kommet med noen nyere vurdering siden de tildelte Ice.net utmerkelsen sin i April, kan selskapet fortsatt benytte seg av denne i sin markedsføring.  Bilde: Skjermdump

Blant annet reklamerer Chili med at selskapet ble kåret til billigste mobilabonnement av Tek.no i mai måned, og fortsatte å bruke kåringen etter at de hadde blitt slått av Hello i juni

Bente Øverli, nestleder i Forbrukerombudet, sier til Tek at saken mot Chilimobil egentlig er klinkende klar, og at Ryen Mills motargumenter er irrelevante når det gjelder sammenlikning med andre aktører han viser til.

– Vi har sett konkret på Chilis markedsføring, og det er ingen tvil om at den er i strid med markedsføringsloven, konstaterer Bente Øverli.  

Ny frist for fjerning av Tek-utmerkelsen

– Chilis markedsføring er å anse som villedende da den er utdatert, og det er ikke slik at billigst-utmerkelser kan brukes generelt, sier Øverli.

Forbrukerombudet har nå gitt Chili utsatt frist til 25. juli med å fjerne Tek.nos utmerkelse for mai-måned.

– Vi vil selvfølgelig rette oss etter Forbrukerombudets pålegg, sier Lars Ryen Mill.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen