Slik skal Mercedes´fremtidsmaskin se ut.
Teknofil
Slik skal Mercedes´fremtidsmaskin se ut. (Bilde: Daimler)

Denne Mercedesen er selvkjørende

Enhver lastebilsjåførs drøm?

Det er nok mang en lastebilsjåfør som kan skrive under på at det å kjøre lastebil i mange dager i strekk kan bli en smule monotont. Det har heldigvis Mercedes tenkt til å gjøre noe med, for deres nye «Future Truck» er mer eller mindre selvkjørende!

Semi-selvkjørende

Den underliggende, teknologiske løsningen Mercedes bruker finnes allerede i deres egen S-klasse-sedan, og går ut på en relativt enkel idé. Ved hjelp av en innebygd radar og en anselig mengde påmonterte kameraer skal bilen selv greie å holde seg på veien, mens føreren skal kunne arbeide eller sjekke hva som har skjedd på Facebook siden sist.

Lastebilen er allerede testet ut i trafikken, og teknologien skal etter sigende fungere som planlagt.
Lastebilen er allerede testet ut i trafikken, og teknologien skal etter sigende fungere som planlagt.Foto: Daimler

Mens føreren foretar seg disse andre aktivitetene, skal bilen selv holde konstant fart, holde seg på veien og samtidig sørge for korrekt avstand til bilene foran. Bilen vil også kunne kommunisere med andre kjøretøyer, slik at køer og ulykker lenger fram kan unngås for å effektivisere ruten. Sikkerheten er også på plass, for Future Truck viker selv automatisk unna for utrykningskjøretøyer.

Bilen er dermed kanskje ikke like selvkjørende som visse andre fremtidsbiler vi stadig hører om, men kan nok allikevel lette arbeidet for mange – særlig på det ekstremt langdryge Interstate-veiene i USA, for eksempel. Eller Trondheimsvegen her til lands, om du vil.

Minst 10 år frem i tid

Som det utgår av navnet er ikke denne lastebilen rett rundt hjørnet, og det bærer heller ikke den siste påskriften preg av heller. Mercedes selv har satt 2025 som en mulig dato, noe som ikke virker helt urimelig med tanke på at selvkjørende fremkomstmidler da nok har blitt mer utbredt enn idag, samt at teknologien er mer moden.

Her er en video som gir et nærmere innblikk i fremtidsmaskinen:

Lastebilprodusenter driver med mye interessant.
Volvo, for eksempel, ansetter hamstere til å styre lastebilene sine! »

(Kilde: Daimler via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen