Møt mannen med to iPhone-kontrollerte hender
Teknofil
(Bilde: CNN)

Møt mannen med to iPhone-kontrollerte hender

Har fått nytt håp etter at begge hendene måtte amputeres.

Etter en ulykke i 2008 endte amerikanske Jason Koger med å måtte amputere begge hendene sine. I dag er han første person i verden til å bli utstyrt med to iPhone-styrte proteser, rapporterer CNN.

Fra metallklo til høyteknologisk hånd

Koger var ute i skogen i 2008 da han var uheldig og kom i kontakt med en kraftledning som hadde falt ned. 7200 volt elektrisitet ble pumpet igjennom kroppen hans, og etter tre dager i koma våknet han opp på sykehuset. Han ble fortalt at de var nødt til å amputere begge hendene hans.

Siden den gang har Koger vært borti det meste av ulike proteser. Alt fra gummihender med bare én form, til de litt mer vanlige metallklypene som har latt han løfte og ta tak i objekter. 

Nå har han imidlertid tatt skrittet inn i framtiden, og har blitt utstyrt med noen virkelig avanserte proteser fra det britiske selskapet Touch Bionics. 

Protese-app og fem individuelle fingre

Protesene, kalt i-Limb Ultra Revolution, kan by på fem individuelt kontrollerte fingre, hvor tommelen til og med kan vris helt rundt. Hendene har også en automatisk gripefunksjon, slik at Koger kan både plukke opp og holde i for eksempel en brusboks, uten å være redd for å miste den. 

Det som virkelig skiller de britiske protesene fra andre på markedet er mobil-applikasjonen de har laget, som gir brukeren tilgang til et bibliotek av ulike gripemønstre. Koger kan også lage sine egne mønstre, og lagre dem i applikasjonen. 

— La oss si at du vil gå ut og spille billiard med vennene dine. Du kan nå tilpasse et gripemønster som lar deg holde billiardkøen. Eller, hvis du vil drive med litt hjemmesnekring, kan du tilpasse hånden til å holde en drill, forteller John Miguelz fra Avanced Arm Dynamics, et annet proteseselskap.

— For første gang på fem år kan jeg holde datteren min i hånda, forteller Koger til CNN.

— Jeg kan ikke begynne å beskrive hvor stort det er, avslutter han.

Se CNN-videoen under for en full gjennomgang av protesen:

Det er ikke bare arm-proteser som har blitt avanserte. Rob Spence har et videokamera i stedet for et øye »

(Kilder: CNN via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen