Den nye 3D-skriveren «Pam».
Den nye 3D-skriveren «Pam». (Bilde: Manachai_Phongruchiraphan)

Denne «luksus-3D-skriveren» kan skrive med fire materialer samtidig

«Pam» har også ekstremt høy oppløsning, men koster deretter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

3D-skrivere har etter hvert begynt å komme i stadig mer overkommelige utgaver for vanlige forbrukere, men om man ønsker skikkelig kvalitet må man fremdeles belage seg på å punge ut. TechCrunch har nå snappet opp en ny modell i nettopp denne kategorien.

Et fransk selskap ved navn Pollen har nemlig lansert sin nye 3D-skriver  «Pam», som er en ganske sofistikert sak beregnet på dem som har behov for høy kvalitet – og som er klare for å betale for det.

Fire materialer og høy oppløsning

Pam har først og fremst den egenskapen at den kan skrive objekter med hele fire materialer samtidig som kan blande sammen med graderte blandingsforhold.

Det innebærer at man kan lage objekter med en rekke ulike egenskaper når det gjelder blant annet hardhet, elastisitet, farge og gjennomsiktighet. Materialene kan for øvrig også blandes sammen med andre materialer som karbonfibre, mineraler, metallpartikler og tekstiler for enda større fleksibilitet. 

I tillegg til dette opererer skriveren med svært høy oppløsning på 40 mikrometer, altså 0,04 millimeter. Til sammenligning har ofte forbrukerrettede 3D-skrivere fra for eksempel MakerBot  en oppløsning på rundt 200 mikrometer.

Skriveren kan skrive med opptil fire materialer samtidig, som kommer i slik sylindere.
Skriveren kan skrive med opptil fire materialer samtidig, som kommer i slik sylindere. Foto: Pollen

Pent design

Skriveren styres via nettleseren over Wi-Fi eller Ethernet, og kan oppdateres og oppgraderes automatisk over nettskyen. Ellers skryter produsenten av designet, og etter bildene å dømme er skriveren unektelig ganske lekker å se på.

Som ventet er skriveren altså ikke direkte billig. På hjemmesiden er den lagt ut med en pris på 8000 euro før moms, cirka 74 000 kroner. Denne prisen gjelder imidlertid bare den første puljen, som kommer i begrenset antall eksemplarer. Etter det vil prisen ligge på det dobbelte, altså 16 000 euro.

Mer informasjon finner du på hjemmesiden, og se også video under.

Disse nordmennene forvandlet leiligheten til en 3D-skriverbutikk: Les historien om hvordan det skjedde »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen