Slik ser Micro ut
Teknofil
Slik ser Micro ut (Bilde: Micro/Kickstarter)

Denne lille 3D-printeren har du råd til

Kickstarter-suksessen Micro vil bare koste 3500 kroner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

3D-printere er i vinden om dagen, men de færreste har nok gått til innkjøp av en egen maskin. Det finnes imidlertid noen som forsøker å få deg til å gjøre nettopp det, og Micro kan være et stort skritt på veien mot personlige 3D-printere.

Liten og billig

Det vi snakker om er i praksis en liten, åpen kube av plast og metall. Micro tjente inn sitt Kickstarter-mål på 50 000 dollar på bare 11 minutter, og i skrivende stund har dette økt til over 1 400 000 dollar. At den appellerer til forbrukerne er dermed ganske åpenbart. Men hva er egentlig Micro?

Det er ikke uten grunn at denne tingesten bærer nettopp det navnet. Den er som sagt kubisk, og alle sidene måler 18,5 centimeter. Totalt veier 3D-printeren omtrent 1 kilo, og er dermed langt unna sine konkurrenter hva angår både vekt og størrelse.

Slik skal figurene lages inne i Micro. Kaninen er nesten i største laget.
Slik skal figurene lages inne i Micro. Kaninen er nesten i største laget.Foto: Micro/Kickstarter

Makerbot Replicator Mini – en annen 3D-printer – fikk for eksempel slengt adjektiver som både "mini" og "rimelig" etter seg, men maskinen veier hele 8 kilo, er dobbelt så stor og nesten 3 ganger så dyr som Micro. Mens du ved et standard kjøp må ut med omtrent 8 000 kroner for en Replicator, er prisen for en Micro nærmere 3 500 kroner. Dette er uten frakt, avgifter og avanse, men tallene danner uansett et godt sammneligningsgrunnlag.

Det sier seg selv at dette har gått på bekostning av noe, og i Micros tilfelle er dette "noe" størrelsen. Det er imidlertid ikke nødvendigvis et minus, ettersom det betyr at den sannynligvis vil fylle dine hverdagslige problemer mye bedre enn en større og langt dyrere konvensjonell 3D-printer.

Designet med forbrukeren i tankene

Et utvalg figurer laget med Micro.
Et utvalg figurer laget med Micro.Foto: Micro/Kickstarter

Mange synes nok at tanken på å måtte laste ned datamodeller og styre og ordne masse med 3D-printeren kan være et ork. Derfor har skaperne bak Micro, David Jones og Michael Armani, sørget for å gjøre maskinen så brukervennlig som overhodet mulig.

Det skal være et intuitivt og enkelt oppsett, og maskinen kommer også med en rekke forhåndsinnstallerte "figurpakker" fra produsentens side. For mer avanserte brukere er det kanskje beroligende å høre at man fritt kan spe på med andre figurer fra nettet også – forutsatt at de får plass inne i Micro, så klart.

En mulig hit?

3D-printing er en av de teknologiene mange regner med at vil bli en stadig større del av vår fremtid. De fleste 3D-printere er imidlertid per i dag store, krever kompetanse og har en stiv prislapp. Dette gjør at de ikke appellerer til de store skarene.

Micro er stikk motsatt, og er også kanskje den første 3D-printeren som har en mulighet til å bli en hit blant massene. Om folk skal omfavne denne nye teknologien er det maskiner som Micro som vil lede an i utviklingen. Det er heller ingenting i veien for at man skal kunne produsere større varianter av slike med mer plass, samme brukervennlighet og like hyggelig pris. Men, igjen: 3D-printer er nok noe man fint kan klare seg uten uansett. 

Deisgnerne bak prosjektet har naturligvis også laget en promoteringsvideo. Den er gjengitt her:

Tips: selv om Micro er oppgitt å koste 599 dollar – eller den tidligere oppgitte summen på 3 500 kroner – ved lansering, er det i skrivende stund fortsatt mulig å støtte prosjektet på Kickstarter og få den billigere. Da får du den for "bare" 299 dollar, eller omtrent 1 800 kroner.

Noen 3D-printere er mer spesielle enn andre:
Denne sjokoladeprinteren er en konditors drøm! »

(Kilde: Cnet, Kickstarter)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen