Denne leverer monsterlinjen til TG

Denne leverer monsterlinjen til TG

Vi har snakket med Huawei, som står for det tekniske rundt årets superlinje.

Det har de siste årene blitt et kappløp om tittelen til å ha den feteste internettytelsen mellom de to største datafestene i verden, nemlig norske "The Gathering" og svenske "Dreamhack".

The Gathering har i år slått på stortromma da svenskene i fjor tok seieren til verdens råeste, midlertidige nettverk. Dette kunne ikke arrangørene av TG godta, dermed slipper de løst et beist av ei linje på 200 Gbit/s. Dette tilsvarer da ganske nøyaktig 25 GB i sekundet. Man kan da med andre ord laste ned 5000 MP3-filer med en datastørrelse på 5 MB, i sekundet.

Altibox og Huawei er i hovedsak de to aktørene som sammen står for årets TG-linje.

Vi har i denne omgang snakket litt med Huawei som er tilstede i skipet, og fått et lite innblikk på kortet som leverer denne linja til The Gathering.

Her kan man se syv stk 200G IP line card av typen 2x100Gbps i øverste rekke.
Her kan man se syv stk 200G IP line card av typen 2 x 100 Gbit/s i øverste rekke.

ni stk av typen 20 x 10 Gbit/s huser nederste rekke.

200G IP line card

Huaweis "200G IP line card" er kortet som holder denne linja igang. Denne plasseres i Huaweis NetEngine 5000E cluster router eller forkortet NE5000E.

Alan Hu, som bærer tittelen senior nettverksarkitekt hos Huawei, kunne fortelle at dette er første gang kortet taes i bruk på et fullt nettverk. Alan kunne videre opplyse at det var to versjoner av dette kortet. Et kort med 20 x 10 Gbit/s-innganger, og et kort med 2 x 100 Gbit/s-innganger. Sistnevnte er det som er i bruk under årets The Gathering.

Kortets bruksområder er i all hovedsak tiltenkt internettleverandører som trenger mer kapasitet på sitt nettverk og ønsker å gi sine kunder flere muligheter. Kortet sluker i underkant av 3 watt per Gigabit, som i følge Huawei er mye lavere enn andre.

– Vi ser potensialet av plassering av vår 200G IP line card i kombinasjon med Huaweis NE5000E router i nær fremtid sier Alan til oss, noe som ikke virker for virkelighetsfjernt. Noen offisiell pris er dog ikke klar.

Linja fra Vikingskipet i Hamar går direkte til NIX (Norwegian Internet eXchange) i Oslo, hvor det står utstyr med tilsvarende kapasitet. Deretter går det videre ut til verden.

Alan Hu viser stolt frem kortet i aksjon.

Vi spurte også om de hadde hatt noen problemer med utstyret så langt. Det vi fikk til svar var at de hadde hatt full forbindelse med NIX hele tiden. Han kunne og si at de til enhver tid skulle ha fire teknikere tilstede under arrangementet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen