Det nye Kickstarter-produktet kan lade mobilen din kun med ild og vann.
Det nye Kickstarter-produktet kan lade mobilen din kun med ild og vann. (Bilde: Kickstarter)

Denne lar deg lade mobilen ved hjelp av ild og vann

Nytt Kickstarter-prosjekt tar i bruk veldig gammel teknologi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mobil- og ladeteknologien gjør stadig store fremskritt, blant annet i form av den trådløse ladeteknologien, men det finnes én ting utviklere ennå ikke har tatt særlig høyde for – nemlig et fullstendig fravær av konvensjonelle strømkilder. Det finnes det en løsning på.

Et nytt produkt som er lagt ut på finansieringsnettstedet Kickstarter lar deg nemlig lade mobilen selv om du skulle være helt avskåret fra strømnettet – ved hjelp av kun ild og vann.

Produktet har fått navnet «Candle Charger» og er primus-lignende innretning som fungerer som en strømgenerator for mobiltelefoner. Generatoren benyttes ved å fylle en beholder med vann, som deretter plasseres over en åpen flamme, fortrinnsvis fra et stearinlys eller lignende.

Oppbyggingen til generatoren.
Oppbyggingen til generatoren. Foto: Kickstarter

Termoelektrisk effekt

Generatoren baserer seg på den såkalte termoelektriske effekten, det vil si at det genereres elektrisk strøm via temperaturforskjeller mellom halvledere, et fenomen som ble oppdaget først på 1800-tallet. Flammen sørger altså for å varme opp den ene siden av modulen, mens vannet kjøler ned den andre.

Produktet skal ifølge utvikleren være i stand til å generere en effekt på mellom 2 og 3 watt, som er omtrent det samme som en USB-port leverer. Enheten har for øvrig en USB-inngang tilkoblet, slik at du bare kan plugge mobilen rett inn.

Teknologien er riktignok ikke helt ny, men utvikleren hevder at det som gjør dette produktet spesielt er den høye effektiviteten til apparatet, som blant annet kommer av en patentert teknikk for å optimalisere varmeoverføringen til den termoelektriske modulen.

Vil koste 99 dollar

Apparatetet er også «smart» i den forstand at det kontinuerlig overvåker hvor mye strøm som genereres og tilpasser strømmen til kravene til enheten som er tilkoblet. Den har i tillegg en LED-lampe som indikerer når det er tilstrekkelig med strøm tilgjengelig til å lade for eksempel en mobiltelefon.

Meningen med produktet er at det for eksempel kan brukes som reserve-strømkilde ved langvarige strømbrudd, eller eventuelt om du legger ut på turer i skog og mark. På Kickstarter har produktet samlet inn 27 000 dollar av et mål på 30 000 dollar med 30 dager igjen.

Generatoren vil ha en utsalgspris på 99 dollar, og utvikleren regner med å ha den klar for salg i desember. Selskapet sender til hele verden. Mer informasjon finner du på Kickstarter-siden, og se også video under.

Vi testet i 2012 et lignende produkt, Biolite.
Testen av Biolite kan du lese her »

Her er en annen utradisjonell gjenstand du kan lade mobilen med: Samsung har sluppet en PC-skjerm med trådløs ladeteknologi »

(Via Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen