Slik ser mobil-3D-skriveren ut.
Slik ser mobil-3D-skriveren ut. (Bilde: Taiwan Tech)

Denne lar deg bruke mobilen som en 3D-skriver

Se videoen av innretningen som gir mobiler enda et bruksområde.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Moderne mobiltelefoner har som kjent erstattet en lang rekke teknologier, og har etter hvert opparbeidet seg et utall bruksområder. Nå har det dukket opp et nytt konsept som gjør at du også kan bruke mobilen som en 3D-skriver - på sett og vis.

Det er nettstedet 3D Printing Industry som melder om det nye konseptet, som har blitt utviklet av taiwanske ingeniører hos selskapet Taiwan Tech.

Stoff som stivner med mobillyset

Den spesielle innretningen består i korte trekk av en beholder med såkalt resin, et tyktflytende polymerstoff, som er plassert over en smarttelefon eller tilsvarende objekt.

Her er prototypen til skriveren i aksjon.
Her er prototypen til skriveren i aksjon. Foto: Taiwan Tech/YouTube

Resinet har den spesielle egenskapen at det stivner ved hjelp av lyset fra mobilskjermen. Stoffet fester seg til en metallskive som heves sakte men sikkert etter hvert som stoffet stivner lagvis, helt til man har et ferdig objekt.

Denne lysbaserte 3D-skriverteknikken er riktignok ikke helt ny. Tidligere har vi for eksempel har meldt om en skriver som bruker den såkalte DLP (direct light processing)-teknikken, som er det samme prinsippet.

Skal bli brukervennlig og rimelig

Det nye med denne seneste innretningen er imidlertid at stoffet reagerer effektivt med det relativt svake og ukonsentrerte lyset til en mobiltelefon. Det skal heller ikke være nødvendig å plassere skriveren i en mørk beholder for å få den til å fungere. Å slå av lysene i nærheten er ifølge utviklerne tilstrekkelig.

Kompromisset er at skriveren i sin nåværende form opererer med lav hastighet, men dette jobber forskerne med, og skal visstnok allerede ha gjort lovende fremskritt. Skriveren kobler seg til mobilen via Bluetooth, og målet er å tilby skybaserte løsninger for selve programvaren.

Poenget er at det hele skal bli så brukervennlig at man bare kan velge en fil på mobilen, legge den inn i skriveren og sette i gang. Prisen er heller ikke ille, og er beregnet til å ligge på rundt 100 dollar. Når konseptet eventuelt blir kommersialisert er imidlertid høyst uvisst.  

I videoen under kan du se 3D-skriveren i aksjon, riktignok ikke i reell hastighet.

Nå har den første 3D-skrevne revolveren også sett dagens lys: Se den i aksjon »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen