Denne holder monster-skjermkortene iskalde

EKs nye vannkjølingsblokk for HD 7990-skjermkort. (Bilde: EK)

Denne holder monsterskjermkortene iskalde

Kjøleblokk fra EK spesielt for HD 7990-skjermkort.

Det er ikke lenge siden vi pakket opp og testet et av verdens kraftigste skjermkort, og lot oss bli mektig imponert over resultatene det leverte.

Nå har en velkjent produsent av vannkjølingsutstyr, slovenske EK Water Blocks, kommet med en nyhet som kanskje kan la deg oppnå like rå resultater – uten å bla opp en halv månedslønn.

De har nemlig lansert en heftig vannkjølingsblokk som lar deg kjøle ned et så kraftfullt skjermkort, under navnet EK-FC7990.

Kjøleblokken.
Kjøleblokken.Foto: EK
Kjøleblokken.
Kjøleblokken.Foto: EK
Kjølebokken.
Kjølebokken.Foto: EK
Bakplaten.
Bakplaten.Foto: EK
Bakplaten.
Bakplaten.Foto: EK

Mange superkort

Skjermkortet vi snakker om heter Asus ROG Ares II, og er satt sammen av to AMD Radeon HD 7970 GE-kort, kombinert på ett kretskort. Dermed kan det kalles et Radeon HD 7990, som er merkelappen mange putter på en slik kombinasjon.

Selv om AMD ikke offisielt har laget noen spesifikasjoner på HD 7990, er det etter hvert blitt flere produsenter som har tatt på seg oppgaven å bygge dem. Bare ved å kjøre et søk i vår prisguide finner vi modeller fra PowerColor, VTX3D og Club 3D, i tillegg til det vannkjølte monsteret Ares II fra Asus.

Hvis man først tar to av de varmeste grafikkprosessorene på markedet, og putter på samme kretskort, vil man behøve en temmelig heftig kjøleløsning. De fleste modellene kjører da også enorme vifteanordninger, gjerne med tre vifter på samme kort.

Fire av gangen

Det trenger du ikke med nylanseringen fra EK Water Blocks. Dette er en enkeltstående vannkjølingsblokk med bakplate, tilpasset Radeon HD 7990-modellene fra alle de tre nevnte leverandørene.

I motsetning til vannkjøleren på Asus' monsterkort, vil denne løsningen både kjøle spenningsregulatorene, minnet og grafikkprosessoren. Siden det er en enkeltstående vannblokk får du dessuten mulighet til å kombinere flere i samme system.

Hvor nødvendig det egentlig er med mer enn étt, eller kanskje to, vannkjølte Radeon HD 7990 i samme maskin, er et åpent spørsmål. I en pressemelding skriver EK like fullt at det skal være mulig å samkjøre inntil fire av disse kjøleblokkene gjennom én terminal.

Noen kroner å spare

En norsk pris er fortsatt ikke bekreftet, men EK oppgir en veiledende pris på 169,95 Euro inkludert moms. Det betyr at vi nok vil se prislapper på rundt 1300 kroner i norske butikker.

Når de «vanlige» Radeon HD 7990-skjermkortene alene koster 6000 – 7000 kroner, betyr det at du vil kunne bygge deg en vannkjølt modell til under 8000 kroner til sammen, altså en tusenlapp eller to mindre enn Asus ROG Ares II.

Dersom EK sin nye kjøleblokk klarer å levere på den kvaliteten vi har sett i våre tester, kan det kanskje bety potensiale til å overklokke disse kortene opp til et nivå tilsvarende Asus' monstermodell.

Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen