Esten Wang - Altibox (Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Denne gjør fasttelefonen mobil

Slik virker Altibox Loop.

Har du fasttelefon fra Altibox slipper du å tenke på viderekobling når du er på reise.

Skjermdump som viser startmenyen når du ringer med Loop på iPhone.
Skjermdump som viser startmenyen når du ringer med Loop på iPhone.

Tjenesten heter Loop, og sørger for at du kan ringe fra hjemmetelefonen samme hvor i verden du måtte befinne deg. I alle fall nesten - du må nemlig ha trådløst nett der du ringer fra.

Altibox har 18 000 mobilkunder, men er for de fleste bedre kjent som leverandør av fibernett med tilhørende tjenester. 292 000 norske bredbåndskunder har allerede valgt Altibox, og hver uke kommer ca 1000 nye til.

Tjeneste for fiberkunder

Det er disse fiberkundene som nå kan velge å installere en app på mobilen for å få telefonnummeret sitt med seg ut på mobiltelefonen. Med Loop installert på en iPhone eller Android-mobil, vil mobiltelefonen ringe samtidig som hjemmetelefonen – forutsatt at mobilen er tilkoblet et trådløst nett.

Vi ble invitert til Altibox hovedkontor i Stavanger, der produktansvarlig Esten Wang, ga oss en demonstrasjon på hvordan det fungerer.

Tale over IP

Appen har mye til felles med de mange andre gratisløsningene for IP-telefoni fra mobilen. Den viktigste forskjellen er at denne tjenesten er knyttet til din eksisterende hjemmetelefon, slik at du ikke trenger et nytt telefonnummer for å bli nådd.

Tilsvarende kan du ringe fra mobilen til en hvilken som helst mobil eller fasttelefon via abonnementet på hjemmetelefonen. Prisen er den samme som når du ringer fra fasttelefonen, uavhengig av hvor i verden du ringer fra, og samtalen kommer på den vanlige telefonregningen.

Virker ikke på 3G

Appen kan brukes i trådløse soner, men virker av en eller annen grunn ikke over 3G. Altibox sier dette er for å hindre at du får stygge regninger for datatrafikken på mobilabonnementet ditt, særlig om du ringer eller blir oppringt mens du er tilkoblet 3G i utlandet.

Argumentet synes underlig, særlig med tanke på at den fungerer med 4G, der dette er tilgjengelig. Du kan med andre ord bruke din iPad (3.- eller 4.-generasjon) eller en iPhone 5 i land med støtte for Apples 4G-teknologi. Det blir garantert ikke noe billigere enn om du bruker 3G som bærer. Har du en Samsung Galaxy Tab 8,9 med LTE kan du også ringe med Loop i norske 4G-nett.

Ønsker oss valgfrihet

Vi skal ikke henge oss opp i dette, men synes nok det hadde vært en bedre løsning om appen var blokkert fra å virke med 3G/4G når du roamer data (bruker data i fremmed mobilnett), med mulighet for å overstyre blokkeringen for de som insisterer på å at tjenesten skal virke, samme hva det koster.

Loop knytter til seg telefonens kontaktliste, slik at du kan ringe alle kontaktene dine fra applikasjonen. Men Loop legger seg ikke inn i den vanlige telefon-appen, slik enkelte andre løsninger gjør. Det betyr at du slipper å velge om du vil ringe med Loop eller via mobiltale når du bruker mobilen på vanlig måte. Skal du ringe fra Loop må du gjøre det fra Loop-appen.

Video og HD-lyd

Tjenesten tillater at du ringer med video, forutsatt at du ringer noen andre som også har Loop. Du kan for eksempel ikke ringe eller motta en videosamtale om samtalepartneren bruker Skype.

Siden Loop er en gratis tjeneste, så har du ingen ting å tape på å laste den ned. Snarere tvert imot. Registrerer du deg med Loop får du 15 MB ekstra båndbredde uten å betale for det (gjelder om du har 25/25). Men skal du ringe til noen, så lønner det seg bare å bruke Loop om du ringer til andre fasttelefoner, eller om du ringer fra en trådløs sone i utlandet.

Ikke i Loop

En liten ulempe har imidlertid Loop. Du kan ikke ringe hjem til hjemmetelefonen. Den er nemlig opptatt når du ringer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen