Denne furua er en mobilmast

Vokste femti meter i rekordfart.

Furua på bildet har fått det spesielle navnet monopine, og er et relativt ukjent treslag på våre kanter. Men så er det heller ikke noen vanlig furu det er snakk om. I stedet dreier det seg om en mobilmast kamuflert som et furutre. Antennepanelene er bygget inn i grenene, mens selve masten er kledd med syntetisk bark.

Masteskog

Den beveren som setter tennene i denne furua vil få seg en overraskelse.
Den beveren som setter tennene i denne furua vil få seg en overraskelse.

Masten står i Portage i USA, og rager drøyt femti meter i været. Det er med andre ord ikke noen puslete mobilmast det er snakk om. Så tok det også nærmere ett år fra masten var planlagt til alle godkjenninger  var på plass, og den spesielle furua kunne reises.

Fordelen med furua, sammenliknet med vanlig mobilmaster, er at den passer naturlig inn i omgivelsene (i alle fall så lenge den står der den står), og at det er mulig å utvide antennekapasiteten ved å legge til nye grener. Tilsvarende kan du sette opp flere trær, og skape en ekte masteskog.

Kamufleres også i Norge

Også i Norge har det blitt mer vanlig med kamuflerte mobilmaster, og mest kjent her er antakelig flaggstangen Mobile Norway satte opp i Holmenkollen. Her ble masten kamuflert for å unngå søknadsplikt.

Ellers er det ikke uvanlig at mobilantenner bygges inn i lysanlegg, reklameskilt eller kirketårn. Enkelte av skorsteinene du ser rundt deg kan også være forkledte mobilmaster.

Mange av mastene er skjult av estetiske grunner. En annen fordel med de kamuflerte mastene er at de ikke later til å fremkalle helseplager, slik synlige master har en tendens til å gjøre.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen