(Bilde: Bruno Barral / Wikimedia Commons)

Denne fjonge dama var verdens første programmerer

Har du hørt om Ada Lovelace?

Når du hører ordet «programmerer» tenker du kanskje på en bebrillet og skoleflink fyr med skjorte og kjemmet hår. Verdens første programmerer var imidlertid langt fra denne beskrivelsen, ettersom det dreide seg om en viktoriansk trebarnsmor født i 1815!

Ada Lovelace var navnet, og hun var det eneste ektefødte barnet til den velkjente poeten Lord Byron. Hun var venn av Charles Babbage, som oppfant det som regnes som verdens første datamaskin: The Difference Engine. Matteflinke Ada Lovelace jobbet derimot med å overføre notater fra den italienske matematikeren Luigi Menabrea til Babbages andre maskin, The Analytical Engine.

Første programmering

Lovelace var mer enn en sekretær, og brukte sine mattekunnskaper til å forbedre Menabreas notater, og fant dermed ut en måte å beskrive en algoritme som kunne regne ut en serie med tall – altså verdens første kjente tilfelle av programmering.

Ada Lovelace hadde ellers et turbulent liv med mange sidesprang og prosjekter, og døde av kreft i en alder av bare 36 år. Du kan lese mer om Ada Lovelace på nettsiden FindingAda.com, som er et prosjekt for å få flere kvinner ut i vitenskap, IT og matematikk.

En annen tidlig datamaskin:
Apples første datamaskin solgt for rekordsum »

(Kilde: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen