Denne dronen kan lande på en vegg, og klatre oppover
Teknofil
(Bilde: Stanford/YouTube)

Denne dronen kan lande på en vegg, og klatre oppover

Amerikanske forskere har laget en ekte «James Bond»-innretning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter hvert som droner blir stadig mer populært på forbrukermarkedet jobbes det iherdig med å finne nye bruksområder for de flyvende maskinene. Nå har forskere ved det amerikanske universitetet Stanford laget en drone med ganske unike egenskaper.

Dronen har fått navnet SCAMP, som står for «Stanford Climbing and Aerial Maneuvering Platform». Som navnet antyder dreier det seg om en drone som både kan klatre og fly.

Føtter med metallkroker

Maskinen drives med propeller som en vanlig drone, men kommer med en spesiell «hale» på den ene siden som gjør at dronen vippes over i en vertikal posisjon når den kommer i kontakt med en vegg.

Oversikt over virkemåten.
Oversikt over virkemåten. Foto: Stanford

Ved hjelp av sensorer ombord vil rotorene automatisk skrus opp til maksimalt styrke ved kontakt med en vertikal overflate, som gjør at dronen presses inn mot veggen. Når dronen så har stabilisert seg skrus rotorene av, og maskinen kan dermed klatre oppover veggen.

Klatringen muliggjøres ved hjelp av spesielle «føtter» utstyrt med små metallkroker som fester seg i små ujevnheter på veggen. Disse føttene bytter på å dra dronens vekt og drar på denne måten dronen oppover veggen.

Kompenserer for feilgrep

Maskinen er også utstyrt med en smart funksjon som gjør at rotorene automatisk starter igjen dersom dronen slipper grepet, slik at den får en ny sjanse til å feste grepet. Når den skal fly avgårde igjen vipper den opp en liten pinne på undersiden, som legger dronen i en horisontal posisjon.

Meningen er blant annet å bruke dronen til å hente inn informasjon i katastroferammede områder hvor det er vanskelig å lande på horisontale overflater. Det er imidlertid ikke mulig at teknologien kan danne grunnlaget for et forbrukerprodukt.

Mer informasjon finner du hos Stanford University, og se også demonstrasjonsvideoen under. 

Nå har det kommet en drone som kan levere pizza: Robotrevolusjonen har begynt på New Zealand »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen