Slik ser «vann-datamaskinen» ut.
Slik ser «vann-datamaskinen» ut. (Bilde: Stanford/YouTube)

Denne datamaskinen er bygget av vanndråper

Se videoen av Stanford-forskernes unike «vanndatamaskin».

Med ujevne mellomrom dukker det stadig opp nye tilnærminger til det å bygge datamaskiner, hvorav mange må kalles høyst eksperimentelle og originale. Et nylig fremstøt ved Stanford-universitet i California tilhører trygt denne kategorien. Der har en gruppe forskere nemlig laget en datamaskin som benytter vanndråper.

Hvorvidt innretningen faktisk kan kalles en datamaskin er noe uvisst, men det er i alle fall det forskerne selv omtaler oppfinnelsen sin som.

Magnetiserte vanndråper

Maskinen består i korte trekk av en slags «labyrint» av knøttsmå metallrør som ligger i olje mellom to glassflater. Forskerne injiserte så små, individuelle dråper av vann iblandet magnetiske nanopartikler inn oljen mellom de to glassflatene.

Deretter brukte forskerne magnetisme til å endre på polariteten til de små metallrørene, noe som igjen dro de magnetiske dråpene i bestemte, forhåndsdefinerte retninger. De digitale binærverdiene 0 og 1 ble representert av disse synkroniserte forflytningene av vanndråpene, som ble fanget opp av en sensor.

På denne måten tilsvarte altså oppsettet en form for logiske porter som kunne brukes til å prosessere data, men riktignok en svært primitiv en. Ifølge forskerne er systemet imidlertid svært skalerbart, som gjør det mulig å bygge det mindre og raskere slik at det blir i stand til stadig flere operasjoner per sekund.

Vil lage en helt ny type datamaskin

Forskerne hadde imidlertid større ambisjoner enn å bare lage en alternativ datamaskin. Meningen var å legge til rette for en helt ny type datamaskiner som ikke bare prosesserer data, men som også er i stand til presis manipulering av fysisk masse på samme tid.

Nøyaktig hva disse spesielle egenskapene skal kunne anvendes til er noe uklart, men ifølge forskerne kan konseptet blant annet få viktige bruksområder innen for eksempel kjemiske og biologiske eksperimenter, hvor hver dråpe inneholder bestemte kjemikalier og utgjør egne, små testrør.

En presentasjon av den vannbaserte datamaskinen kan du se i videoen under, og om du ønsker å fordype deg i de tekniske detaljene kan du lese hele forskningsdokumentet (krever registrering).

Her er et annet spennende konsept som involverer vann: Denne løsningen kan gi supereffektive kjøleløsninger »

(Via Slashgear)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen