Amazons ny butikk lar kundene ta varene sine og gå igjen.
Amazons ny butikk lar kundene ta varene sine og gå igjen. (Bilde: Amazon)

Denne daglivarebutikken styres kun av kunstig intelligens

I Amazons nye butikk kan du bare ta varene dine og gå.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Å stå i kø i dagligvarebutikken er nok noe de fleste av oss ville vært foruten dersom det var mulig. Nå har nettbutikkgiganten Amazon åpnet en dagligvarebutikk som ved hjelp av kunstig intelligens er helt ubemannet og lar kundene simpelthen plukke varene sine og gå.

Butikken heter Amazon Go og ligger i Amazons hjemby Seattle i USA. Den er foreløpig i «betatesting» av selskapets egne ansatte, og skal åpne for allmennheten på begynnelsen av nyåret. 

Trenger kun en app

Butikken fungerer ved at kundene benytter en egen Amazon Go-applikasjon på mobilen for å få tilgang til butikken. Deretter kan man ta det man trenger fra hyllene, og ved hjelp av datasyn, avanserte sensorsystemer og «deep learning»-teknologi registreres alle varene automatisk i en virtuell handlevogn.

Appen holder kontroll på hva du har handlet i en virtuell handlevogn, og belaster deg automatisk via Amazon-kontoen.
Appen holder kontroll på hva du har handlet i en virtuell handlevogn, og belaster deg automatisk via Amazon-kontoen. Foto: Amazon

Systemet registrerer også når du eventuelt legger ting tilbake i hyllene dersom du ombestemmer deg. Når du forlater butikken legges alle varene i den virtuelle handlevognen sammen, og deretter belastes Amazon-kontoen for varene samtidig som en kvittering sendes til mobilappen.

Ligner på selvkjørende bilteknologi

Butikken har med andre ord verken kassaapparater eller køer. Amazon redegjør ikke i detalj for teknologien som registrerer varene, men ifølge selskapet dreier det seg om en teknologi som ligner på den man finner i selvkjørende biler. Dermed skulle den altså være ganske pålitelig og presis.

I mars meldte vi om en butikk som Sverige som også er helt ubemannet takket være en mobilapp. I den butikken må man imidlertid skanne varene med mobilen, noe man altså ikke trenger med Amazons nye konsept. Det er uvisst om eller når Amazon har planer om å åpne flere butikker, og i andre steder i verden, men om betautgaven er en suksess kan det ikke utelukkes.

Under kan du se en introduksjonsvideo til butikken.

Kunstig intelligens kan brukes til så mangt: Nå kan Googles DeepMind lese lepper bedre enn mennesker »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen