Asus' grafikkboks gir laptopen superkrefter
(Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Asus' grafikkboks gir laptopen superkrefter

Hva skal du med en stasjonær PC når du kan få en bærbar med et GTX 1080?

Tek.no/ Taipei: Under den store Computex-messen kunne Asus løfte sløret av sin nye ROG XG Station 2 – en ekstern «grafikkboks» som vil gi din tynne ultrabærbare superkrefter.

Vi snakker her om et kabinett med en egen strømforsyning og plass nok til å stappe inn et kraftig grafikkort som du normalt bare ser i stasjonære datamaskiner. 

XG Station 2 kobles til den bærbare maskinen din over Thunderbolt 3 (i form av en USB Type-C-kontakt) som – når utstyrt med et grafikkort – tar over for den integrerte grafikkbrikken i maskinen.

Slik kan du gjøre om din tynne bærbare til et aldri så lite spillbeist på hjemmebane, men lett gjøre den portabel igjen når du har spilt fra deg og skal ut av huset.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Katoden i front har en bevegelig lyneffekt.
Katoden i front har en bevegelig lyneffekt. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
En bryter på toppen låser opp dekselet og lar deg enkelt skifte grafikkort.
En bryter på toppen låser opp dekselet og lar deg enkelt skifte grafikkort. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Støtter de kraftigste grafikkortene

Det røde LED-lyset er innebygget, og om grafikkortet du putter inn i XG Station også lyser får du plutselig litt av et fargespill på skrivebordet.
Det røde LED-lyset er innebygget, og om grafikkortet du putter inn i XG Station også lyser får du plutselig litt av et fargespill på skrivebordet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus forteller at deres grafikkboks har en svært romslig strømforsyning på 680 watt. 500 av disse er dedikert til grafikkortet, og derfor støttes faktisk de mest energikrevende grafikkortene på markedet, blant annet Titan X.

Under Computex-messen ble ROG XG Station 2 vist frem med Nvidias nylig lanserte GeForce GTX 1080, men ifølge Asus skal både øvrige Nvidia-kort, samt Radeon-kort fra AMD kunne benyttes. Det du må passe på er at kortet du vil bruke for å øke grafikkytelsen passer fysisk inn i kabinettet.

Proprietær tilkobling øker ytelsen

ROG XG Station fungerer også som en hub for USB-enheter samt nettverk. Alle kommuniserer mot den bærbare maskinen over den ene Thunderbolt 3-kontakten.
ROG XG Station fungerer også som en hub for USB-enheter samt nettverk. Alle kommuniserer mot den bærbare maskinen over den ene Thunderbolt 3-kontakten. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Thunderbolt 3 støtter dataoverføring på inntil 40 Gb/s, noe som tilsvarer datastrømmen fra et PCIe 3.0 x4-spor. Vi vil komme tilbake med ytelsestester straks vi får inn et testeksemplar for å forsøke å si noe om eventuelle ytelsesbegrensninger. Som kjent kommuniserer nemlig dagens kraftigste grafikkort over et PCIe 3.0 x16-spor.

Om du tar i bruk Asus' proprietære tilkobling, som er tilgjengelig på enkelte Asus ROG-spillmaskiner, skal ytelsen ifølge selskapet øke med opptil 15 prosent.

«Hot-Swap»

Du kan koble ROG XG Station 2 til og fra den bærbare, akkurat som du gjør med eksterne harddisker, uten å måtte restarte maskinen slik vi blant annet så med MSIs properitære Gaming Dock.

Fire USB 3.0-porter, samt en gigabit nettverkskontakt er tilgjengelig bak på XG Station 2. Dermed kan alt av tilbehør, som ekstern mus, tastatur, hodetelefoner og stabilt nett være ferdig rigget opp for når du vil spille.

Razer har allerede sin lignende grafikkboks, «Core», ute på markedet. Denne er kompatibel med AMDs XConnect-teknologi som gir en rekke nyttige egenskaper, slik som forståelse av hvilke applikasjoner og spill som trenger de ekstra grafikkreftene til enhver tid. Hvordan Nvidias grafikkort oppfører seg i eksterne grafikkbokser kjenner vi ikke til.

Verken pris eller tilgjengelighet er kjent på nåværende tidspunkt.

Asus er ikke alene på det eksterne grafikkmarkedet:
Razers «Core» er imidlertid svinedyr »

Asus ROG XG Station 2

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen